Кличко: У нас локдаун, а люди продовжують поводитися так, ніби все чудово і ніякої пандемії немає

Кличко: Ви бачили, скільки людей у понеділок намагалися потрапити у транспорт?
Фото: Віталій Кличко / Facebook

Мер Києва Віталій Кличко 7 квітня у Facebook заявив, що далеко не всі жителі міста, які в період локдауну хочуть скористатися громадським транспортом, працюють на критично важливих підприємствах.

"Спецперепустки в першу чергу отримали медпрацівники, рятувальники, працівники комунальної, транспортної та соціальної сфер, працівники торгівлі та військові. Тобто критично важливих сфер. Ми не можемо видати такі спецквитки всім охочим. Бо навіщо ми тоді запроваджували суворі обмеження? Ви бачили, скільки людей у понеділок намагалися потрапити у транспорт! Це всі працівники критично важливих підприємств? У нас локдаун, а люди продовжують поводитися так, ніби все чудово і ніякої пандемії немає", – зазначив Кличко.

За його словами, виданих майже 500 тис. спецперепусток має бути достатньо, щоб забезпечити роботу підприємств критичної інфраструктури столиці.

Як зазначив Кличко, найбільше спецперепусток отримали заклади охорони здоров'я та фармацевтики (152 тис.), сфери промисловості – підприємства з виробництва та реалізації харчових продуктів, оборонної галузі, машинобудування (104 тис.), центральні органи виконавчої влади, державні та комунальні установи (81 тис.), а також військовослужбовці, рятувальники, правоохоронці та органи судової системи (72 тис.).

Контекст:

У Києві з 20 березня місцева влада ввела посилений карантин. Не працюють ТРЦ і заклади культури, кафе і бари можуть працювати лише навинос, а школи перейшли на дистанційне навчання.

З 5 квітня в Києві почали діяти жорсткіші карантинні обмеження. У столиці закривають усі школи та дитячі садки. Весь громадський транспорт працює за спеціальними перепустками виключно для перевезень працівників підприємств критичної інфраструктури (бізнесмен Олексій Давиденко писав, що з їхнім отриманням були проблеми). Заклади громадського харчування – лише навинос і в режимі доставки, продуктові ярмарки закрили з 1 квітня. Обмеження триватимуть мінімум до 16 квітня.

Київська влада має намір обмежитися виготовленими 500 тис. спеціальних перепусток і більше їх не друкуватимуть.

Користувачі соцмереж писали, що через підвищений попит вартість поїздок на таксі Києвом зросла більш ніж утричі.

Від початку епідемії в Києві підтвердили понад 170 тис. випадків COVID-19, зараз продовжує хворіти 58 тис. осіб. Станом на ранок 7 квітня у столиці зайнято 80,8% ліжок для пацієнтів із коронавірусом.