У метро Києва між станціями "Либідська" й "Деміївська" пройшов перший пробний поїзд. Відео

У складі поїзда є спецвагон, який перевіряє нове колійне полотно в метро, розповіли в мерії Києва
Скріншот: Віталій Кличко / Facebook

У метро Києва в ніч на 31 серпня перший пробний поїзд пройшов оновленою ділянкою між станціями "Либідська" й "Деміївська". Про це у Facebook проінформував мер міста Віталій Кличко.

За його словами, у складі поїзда є спецвагон, який перевіряє нове колійне полотно, зокрема щодо дотримання належної ширини колії, відступів і можливого просідання.

Також перевіряє й тестує пробний поїзд і безпекові системи руху на різних швидкостях, додав Кличко.

"Для запуску першого пробного поїзда здійснили комплекс підготовчих робіт зі сполученням конструкцій діючого тунелю з новою частиною тунелю. Та ділянок, які посилили, – зазначив мер. – Проклали всі необхідні кабельні мережі електропостачання, сигналізації та зв'язку. Здійснили монтаж та підключення контактної рейки, через яку йде живлення для руху поїздів. Монтаж та налаштування систем безпеки руху поїздів".

Як розповів Кличко, надалі в нічний час ретельно перевірятимуть інженерні й безпекові системи перед повноцінним відновленням руху поїздів із пасажирами.

"Роботи тривають у цілодобовому режимі, щоб найближчими тижнями відновити рух поїздів", – резюмував він.

Контекст:

8 грудня 2023 року Київська міська державна адміністрація повідомила, що для проведення ремонту рух поїздів між станціями метро "Деміївська" й "Теремки" зупинять з 9 грудня. Кличко повідомив, що на час відновлювальних робіт організовано рух наземного транспорту.

Експерти Науково-дослідної судово-експертної установи зробили попередні висновки про те, що причиною деформації тунелю між станціями "Деміївська" й "Либідська" стали неякісні проєктні рішення й неякісні будівельно-монтажні роботи під час будівництва цієї ділянки 2010 року.

6 серпня 2024 року Кличко повідомив, що роботи з будівництва фактично нової частини тунелю метро біля станції "Либідська" – на завершальній стадії.