Апеляційний суд залишив під вартою суддю Тандира, який на смерть збив нацгвардійця

Тандир перебуватиме під вартою до 12 квітня, зазначили в ОГПУ
Фото: Yan Dobronosov / Facebook

Київський апеляційний суд не підтримав клопотання випустити з-під варти голову Макарівського райсуду Київської області Олександра Тандира, якого обвинувачують у смертельній ДТП. Про це 4 березня поінформував Офіс генерального прокурора України (ОГПУ).

"Київським апеляційним судом розглянуто апеляційну скаргу захисників обвинуваченого на рішення Святошинського районного суду міста Києва, яким судді продовжено строк дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Сторона захисту вимагала змінити запобіжний захід на домашній арешт. Водночас суд апеляційної інстанції погодився з доводами прокурора й залишив рішення суду першої інстанції без змін", – ідеться в повідомленні.

В ОГПУ зазначили, що обвинувачений перебуватиме під вартою до 12 квітня.

Суддю обвинувачують у порушенні правил безпеки дорожнього руху у стані алкогольного сп’яніння, що спричинило смерть потерпілого.

Офіс генпрокурора не назвав прізвища заарештованого, але обставини кримінального провадження й заблюрене фото підозрюваного свідчать, що йдеться саме про Тандира.

Контекст:

У ніч на 26 травня в Києві сталася ДТП, унаслідок якої загинув нацгвардієць Вадим Бондаренко. За інформацією ЗМІ, у ніч ДТП військовослужбовець пішов розставляти інженерні загородження на блокпості, а коли повертався із блокпоста, у нього на великій швидкості влетів Lexus.

У загиблого Бондаренка залишилися дружина і троє дітей. Його батько і брат зараз захищають Україну на найгарячіших напрямках, розповіли у МВС.

Про підозру за фактом скоєння смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння повідомили 26 травня Тандира, його затримали. Як зазначали в Державному бюро розслідувань, Тандир від медичного освідування на стан алкогольного сп'яніння відмовлявся. Він заперечував, що був за кермом, і стверджував, що не був п'яним.

У Макарівському райсуді визнали, що ДТП сталася "за участю" голови суду, і пообіцяли сприяти слідству. За клопотанням прокуратури суд дозволив примусово взяти біологічні зразки в Тандира. Експертиза засвідчила, що суддя був у стані алкогольного сп'яніння.

Вища рада правосуддя (ВРП) 27 травня дала згоду на тримання Тандира під вартою. 28 травня його заарештували без права внесення застави.

3 серпня Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування справи про ДТП на блокпості в Києві. Справа зараз на розгляді суду.