Мати померлого у ТЦК у Кривому Розі заявила, що майже чотири місяці не може отримати його тіло

Мати померлого запевняє, що проведені експертизи суперечать одна одній
Скріншот: Суспільне Дніпро / YouTube

Родичі 44-річного Артема Зайцева, який 5 травня помер на території Саксаганського територіального центру комплектування та соціальної підтримки у Кривому Розі, досі не можуть отримати тіло чоловіка, щоб поховати його. Про це мати померлого Тетяна Зайцева розповіла "Суспільному" в матеріалі, оприлюдненому 2 вересня.

За словами жінки, на початку травня її сина силоміць доправили в будівлю ТЦК озброєні люди. Зайцева стверджує, що на впізнанні у морзі на тілі сина були синці та крововиливи. Однак протягом майже чотирьох місяців після смерті чоловіка фахівці провели кілька експертиз, які нібито суперечать одна одній, розповіла мати померлого.

"Попередній висновок, у якому написано, що він помер від отруєння, потім це – ішемічна хвороба серця. Гематоми по всьому тілу і ребра поламані в області серця. Уже понад три місяці ми не мали доступу до цієї кримінальної справи", – заявила жінка.

Зайцева запевнила, що її син не хворів. За її словами, про це також ідеться у висновку військово-лікарської комісії напередодні затримання.

У Дніпропетровському обласному ТЦК та СП тоді заявили, що у чоловіка нібито різко погіршився стан здоров'я й були ознаки епілептичного нападу.

15 травня Зайцева звернулася до поліції щодо проведення експертизи. За її словами, ані в морзі, ані в поліції їй не кажуть, чи проводитимуть розтин ще раз.

Однак завідувач криворізького відділу обласного бюро судово-медичної експертизи Андрій Рубанов заявив "Суспільному", що судово-медичну експертизу провели 6 травня, і відтоді родичі померлого мають змогу забрати тіло, проте ніхто нібито не звертався до бюро з метою отримати тіло для поховання.

Начальник криворізького районного управління поліції Ілля Богдан розповів журналістам, що за фактом смерті Артема Зайцева проводять досудове розслідування, зараз правоохоронці встановлюють обставини його смерті.

Контекст:

Це не єдиний відомий випадок смерті військовозобов'язаних, який пов'язують з епілепсією. У серпні 2023 року в день прибуття до військової частини помер житель Одеської областіУ лютому 2024 року в місті Бучач Тернопільської області 49-річний чоловік помер після кількаденного перебування в ТЦКУ квітні військовозобов'язаний зі Львівської області помер дорогою до навчального центру через епілептичний напад5 червня стало відомо, що в Житомирській області 32-річний чоловік помер після візиту в ТЦК. Військовослужбовці пов'язали смерть з епілептичним нападом, під час якого чоловік "упав на кахельну підлогу спиною, ударився головою".