СБУ викрила діяльність найнятого РФ хакера, який готував атаки на залучені до виборів держустанови

Чоловік підшукував собі помічників
Фото: ssu.gov.ua

Куратори з Росії найняли хакера із Запоріжжя, який мав поширювати шкідливе програмне забезпечення для несанкціонованого втручання в роботу державних інформаційних ресурсів України, повідомили у Службі безпеки України. 

Співробітники Служби безпеки України запобігли спробі спецслужб РФ організувати хакерські атаки на державні установи, залучені до підготовки проведення виборів в Україні. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Оперативники спецслужби встановили, що куратори з Росії найняли хакера із Запоріжжя для розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, призначеного для несанкціонованого втручання в роботу державних інформаційних ресурсів України. Співробітники СБУ задокументували, що зловмисник був адміністратором закритого хакерського інтернет-форуму російського походження", – зазначили у СБУ.

Чоловік підшукував виконавців серед учасників форуму, які за грошову винагороду поширювали шкідливе програмне забезпечення.

Хакери надсилали цільові електронні повідомлення на адреси держустанов і поширювали віруси через вразливі ділянки інтернет-сайтів державних органів.

Експерти вважають, що такі комп'ютерні віруси застосовують, насамперед, для блокування діяльності інформаційних ресурсів через підключення до державних реєстрів України, що могло створити загрозу для роботи серверів і персональних комп'ютерів виборчих комісій.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання хакера і виявили комп'ютерну техніку з установленим програмним забезпеченням для створення і модифікації комп'ютерних вірусів. Окрім того, вони дістали приблизно 10 зразків шкідливого програмного забезпечення, підготовлених для поширення серед учасників закритого хакерського форуму.

У межах розпочатого кримінального провадження комп'ютерне обладнання було вилучено та передано на експертизу.

Вибори президента в Україні призначено на 31 березня 2019 року. Виборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року.

24 січня глава Служби зовнішньої розвідки України Єгор Божок заявив, що Росія виділила спецслужбам $350 млн на втручання в українські вибори 2019 року.

29 січня голова СБУ Василь Грицак заявив, що відомство готове до можливого втручання з боку Росії у президентські вибори.