В Одеській області викрили ще чотирьох імовірних паліїв транспорту ЗСУ, троє з них – неповнолітні

Одному фігурантові – 21 рік, іншим трьом – по 16 років
Фото: npu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки України спільно з Національною поліцією в Одеській області затримали чотирьох імовірних підпалювачів службового транспорту ЗСУ. Про це 13 вересня в Telegram повідомила пресслужба СБУ.

Серед підозрюваних – двоє одеситів, житель Ізмаїльського району і переселенець з Луганської області, троє з них – неповнолітні, зазначили в українській спецслужбі.

Як уточнили в Нацполіції, одному фігурантові – 21 рік, іншим трьом – по 16 років.

За даними СБУ, затриманих підозрюють у підпалах на замовлення російських спецслужб, в поле зору яких вони потрапили в Telegram-каналах, коли шукали "легкого заробітку".

"Для виконання ворожих завдань фігуранти в різний час знаходили потенційні "цілі", а потім погоджували їх зі своїми російськими кураторами. Після підпалів зловмисники фіксували загоряння на камери власних телефонів і надсилали "відеозвіт" представникам російських спецслужб. За таким алгоритмом фігуранти знищили шість службових автомобілів українських захисників, але так і не отримали обіцяних грошей від окупантів", – ідеться в повідомленні СБУ.

Там додали, що фігурантів затримали "по гарячих слідах" у різних районах Одеської області. Їх повідомили про підозру в перешкоджанні діяльності ЗСУ (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України) і в умисному пошкодженні майна, яке скоїли шляхом підпалу (ч. 2 ст. 194 ККУ).

Їм може загрожувати від восьми до 10 років тюрми, додали в СБУ.

Контекст:

4 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у різних містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям. 

Про те, що російські окупанти вербують неповнолітніх для підпалів автомобілів військовослужбовців, обіцяючи винагороду в розмірі кількох тисяч доларів, повідомляв також український омбудсмен Дмитро Лубінець 18 червня.