ГПУ передала НАБУ 20 справ Майдану

Під час подій на Майдані постраждали 2,2 тис. осіб
Фото: ЕРА

Генпрокуратура продовжує передання матеріалів розслідування проваджень, пов'язаних із подіями на Майдані у 20132014 роках, іншим правоохоронним органам.

Генпрокуратура України передала Національному антикорупційному бюро України 20 кримінальних проваджень, які стосуються подій на Майдані. Про це повідомила пресслужба ГПУ.

Передання матеріалів розслідування в найоб'ємніших кримінальних провадженнях, підслідних НАБУ та Державному бюро розслідувань, на стадії підготовки.

Генпрокуратура продовжує інвентаризацію матеріалів справ. Наразі перевірено більшість розслідувань і жодних невідповідностей в обсязі матеріалів установлено не було.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади – президент Віктор Янукович утік у Росію. Протягом усього конфлікту протестувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). За даними ГПУ, унаслідок протистояння постраждало понад 2,2 тис. осіб. Загинули 80 протестувальників і 13 правоохоронців.

Розслідуванням справ Майдану займалося управління спеціальних розслідувань ГПУ, яке очолював прокурор Сергій Горбатюк. Із 20 листопада 2019 року прокуратура втратила повноваження з розслідування кримінальних проваджень, тому управління Горбатюка було розформовано. У вересні у ГПУ створили департамент процесуального керівництва щодо кримінальних проваджень про злочини, вчинені у зв'язку з масовими протестами у 20132014 роках, до нього ввійшло три відділи.

Більшу частину справ про події на Євромайдані мають передати для розслідування у ДБР, а також у Службу безпеки України, Національну поліцію і НАБУ. У ГПУ повідомляли, що співробітникам управління спеціальних розслідувань запропонували або перейти на роботу у ДБР, щоб і надалі займатися розслідуванням майданівських справ, або після атестації продовжити роботу у ГПУ в новому департаменті процесуального керівництва у справах Майдану.

18 листопада директор Державного бюро розслідувань Роман Труба повідомив, що в його відомстві створили підрозділ, який займеться справами Майдану. На передання справ ГПУ можуть витратити три місяці, зазначав він.