Bild написав, що план перемоги України передбачає тимчасове заморожування війни. У Зеленського відповіли

За даними Bild, президент Зеленський планує найближчими тижнями у США презентувати Байдену, Гарріс і Трампу план перемоги України
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський планує найближчими тижнями візит до США, де хоче передати чинному лідеру Сполучених Штатів Джо Байдену, а також кандидатам у президенти Камалі Гарріс і Дональду Трампу стратегію перемоги у війні. Про це 14 вересня повідомив німецький таблоїд Bild.

За даними журналістів, у плані йдеться, зокрема, про вимогу дозволу на використання західної зброї для ударів углиб країни-агресора РФ.

Окрім того, стратегія нібито передбачає локальне припинення вогню й тимчасове заморожування конфлікту "на певних ділянках" фронту, написало видання.

Однак радник президента з комунікацій Дмитро Литвин у коментарі "Українській правді" заявив, що Bild поширив фейк. За його словами, німецьке видання не могло бачити цього документа.

Литвин запевнив журналістів, що "Мінськ – 3" ніхто росіянам "не подарує", і загалом Україна не підтримує ідеї будь-якого заморожування війни.

"План перемоги буде представлений спочатку саме Сполученим Штатам, бо Сполучені Штати здатні забезпечити реалізацію його наповнення", – зазначив радник Зеленського.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024-го у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія. Москву на цей саміт не запрошували. Присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме, що вона вирішила закінчити війну, вважає Зеленський.

Після саміту Зеленський заявив про потребу підготувати план завершення війни, дедлайн, за словами президента, – до кінця листопада.

27 серпня президент України розповів, що планує презентувати цей план Байдену, Гарріс і Трампу. За його словами, одним з етапів завершення війни є Курська операція сил оборони України.