Бони, якими росіяни огородили Кримський міст, плавають біля Керчі. ЗМІ опублікували фото photo icon

Фрагменти загородження прибило до узбережжя в Керчі
Фото: krymr.com

Фрагменти бонових загороджень, якими російські окупанти намагалися захистити Кримський міст, плавають поблизу Керчі. Про це 13 жовтня повідомив проєкт "Радіо Свобода" "Крим.Реалії".

У матеріалі йдеться, що бони дрейфують біля міської набережної Керчі, ще частину морська течія прибила до берега в центральному районі цього окупованого міста.

ЗМІ опублікував фото цих фрагментів.

Фото: krymr.com

Про встановлення бонових загороджень біля Кримського мосту роспропаганда повідомляла влітку 2023 року. Партизанський рух "Атеш" на початку літа 2024 року поінформував, що російські окупанти почали посилювати захист Кримського мосту: вони виставили вздовж нього старі баржі й перекинули в район Керчі додаткові системи протиповітряної оборони. У серпні стало відомо про будівництво поряд із мостом невідомого об'єкта, схожого на міст. Журналісти припускали, що нова споруда призначена для підвищення захисту мосту від потенційних українських атак.

Контекст:

Міст через Керченську протоку, який з'єднує Крим і Росію, країна-агресор почала будувати за рік після окупації півострова – 2015 року. Автодорожній міст відкрили 2018 року, залізничний – у 2019–2020 роках. Під час повномасштабної війни на Кримському мосту двічі сталися вибухи. Перший – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно мосту і зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня 2023 року. Унаслідок інциденту було серйозно пошкоджено два прольоти мосту. За атаками на міст стояли українські спецслужби.

У березні 2024 року голова СБУ Василь Малюк повідомив, що Україна має потенціал для повного руйнування Кримського мосту, але Росія вже не використовує його для переміщення зброї й боєприпасів. На думку начальника військової розвідки України Кирила Буданова, далекобійні ракети ATACMS, які США передали Україні, можуть знищити міст, "питання лише в їхній кількості". Керченський міст має бути зруйновано в межах "десакралізації Криму", зазначав начальник ГУР і припускав, що це може відбутися до кінця цього року.