Британська розвідка назвала наступну після захоплення Вугледара імовірну мету РФ

Розвідники припускають, що росіяни можуть продовжити просування найближчими тижнями
Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців / Facebook

Після захоплення Вугледара Донецької області армія країни-агресора РФ, імовірно, продовжить просування найближчими тижнями. Такого висновку 5 жовтня дійшло міністерство оборони Великобританії на підставі даних військової розвідки, які оприлюднили в соцмережі X.

Зазначено, що Москва протягом двох років намагалася захопити місто, але безрезультатно. Окупувати Вугледар росіянам удалося внаслідок відновленого наступу впродовж вересня.

За даними розвідників, цілком імовірно, що російські окупанти спробують продовжити просування за межі Вугледара протягом наступних тижнів. Імовірними цілями росіян, на думку британських військових, стане селище Велика Новосілка Запорізької області на трасі Т0509, а також село Богоявленка Донецької області, розташоване за 8 км на північ від Вугледара.

Контекст:

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у звіті за 24 вересня 2024 року зазначили, що росіяни намагаються оточити українських військових і змусити їх відступити з Вугледара. Наступного дня Forbes написав, що після 31 місяця оборони міста 72-га бригада імені Чорних Запорожців ЗСУ нібито почала відступати, щоб зайняти вигідніші оборонні позиції. Начальник Донецької ОВА тоді заявляв, що росармії у Вугледарі немає, лише заходять диверсійно-розвідувальні групи.

2 жовтня пресслужба оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" повідомила, що через загрозу оточення Вугледара сили оборони України вийшли з міста. Президент України Володимир Зеленський сказав, що це "дуже правильно, що вони відходять і можуть зберегти себе".