Флот РФ не може вплинути на перебіг бойових дій – спікер ВМС ЗСУ

Плетенчук каже, що в Азовському морі кораблів РФ немає, оскільки воно – під вогневим контролем ВМС, а тому, що залишилося від Чорноморського флоту, росіяни "не можуть дати ради"
Фото: Плетенчук Дмитро / Facebook

Флот країни-агресора РФ зараз не може впливати на перебіг бойових дій в Україні. Про це 14 жовтня в ефірі національного телемарафону заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук, трансляцію веде канал "Ми – Україна"

Він розповів, що в Чорному морі залишається два підводні човни – носії крилатих ракет, але зараз їхній основний функціонал – охорона пунктів базування в Новоросійську (Краснодарський край РФ).

"В Азові, як і раніше, ворожих кораблів не спостерігається – через побоювання [РФ] їх втратити. Тому що Азовське море знаходиться під вогневим контролем ВМС ЗСУ", – продовжив Плетенчук. 

Відповідаючи на запитання, яка частина флоту РФ становить реальну загрозу для України, він зазначив: "Який би не був ступінь готовності й кількість одиниць, вплинути на перебіг бойових дій на нашому театрі це фактично не може". 

"Навіть незважаючи на те, що деякі одиниці могли б перекинути внутрішніми водами, вони цього робити не будуть, тому що не можуть дати ради навіть тим одиницям, що в них залишаються в Чорному морі, у Чорноморському флоті, який фактично паралізований в Азово-Чорноморському регіоні. Що стосується інших акваторій, як, наприклад, Середземномор’я, то звідти вони сюди так само не можуть потрапити. Що стосується Каспію, з яким у росіян є [Волго-Донський] канал, який з'єднує, то вони його для цього сполучення не використовують", – додав речник ВМС ЗСУ. 

Контекст:

За даними управління стратегічних комунікацій ЗСУ, до повномасштабного вторгнення Чорноморський флот РФ нараховував 74 бойові кораблі. Із них приблизно третину знищили або пошкодили сили оборони України.

Зокрема, українські захисники уразили російський підводний човен "Ростов-на-Дону" і крейсер "Москва", обидва затонули. Після знищення крейсера Чорноморський флот РФ не можна вважати флотом, це флотилія, розповідав командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.