Генштаб ЗСУ підтвердив ураження російської ППО у Криму цієї ночі

Сили оборони України знищили два радари російських комплексів С-300 й С-400 у Криму
Фото: EPA (архів)

Українські війська в ніч на 12 червня атакували російські зенітні ракетні комплекси, які окупанти розгорнули на території тимчасово окупованого Криму. Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України в Telegram.

У Генштабі зазначили, що сили оборони завдали групового ракетного удару по одному ворожому зенітному ракетному дивізіону С-300 неподалік Бельбеку, а також двох зенітних ракетних дивізіонах С-400 поблизу Бельбеку й Севастополя.

"Підтверджено влучання в районах цілей. Зокрема, за результатами ураження, знищено два радари комплексів С-300 й С-400. Щодо третього радара інформація уточнюється", – ідеться в повідомленні.

Окрім цього, як пише Генштаб, зафіксовано подальшу детонацію боєкомплектів у всіх трьох районах розміщення зенітних ракетних дивізіонів РФ.

"Далі буде..." – зазначили українські військові.

Також у мережі з'явилися супутникові знімки уражених позицій російських зенітних ракетних комплексів С-300 й С-400 у Криму, їх опублікував Telegram-канал OSINT-дослідників "КіберБорошно".

"У районі населеного пункту Велике, Євпаторійського району було знищено командирський пункт 5Н63С із РПН 30Н6. Також на знімках можна помітити тягачі 5П85ТЕ без причепів і сліди відтягнутої ураженої/знищеної техніки (такі ж були після того, як прибрали знищений радар 92Н6Е в районі Бельбеку)", – ідеться в повідомленні.

Дослідники додають, що на південь від цього місця помітили тягачі, які забирають генератори з місця атаки. Оскільки цей тип РЛС має стояти поруч із пусковими установками (ПУ), тож, імовірно, їх оперативно прибрали.

"КіберБорошно" також поширило фото з результатом атаки по позиції ЗРК С-400 "Тріумф" у районі населеного пункту Рубинівка, Джанкойський район. Там, як пишуть дослідники, знищили РЛС 48Я6-К1 "Подльот". Також на знімку можна побачити ПУ типу 51П6 з однією ракетою, її стан невідомий, і ще одну установку, яка тікає.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована деокупувати всі захоплені з 2014 року Росією українські території, зокрема Крим. Президент України Володимир Зеленський вважає, що звільнити півострів буде легше, ніж Донбас.

Від початку повномасштабної війни сили оборони України неодноразово атакували об'єкти російських окупантів у Криму. У 2024 році, зокрема, вибухи лунали у Джанкої на військових об'єктах і кораблях у Севастополі й аеродромі Бельбек. Україна взяла на себе відповідальність за частину атак (але не за всі).

У ніч на 10 червня сили оборони України уразили зенітні ракетні комплекси Росії в тимчасово окупованому Криму. За даними Генштабу, ішлося про зенітний ракетний дивізіон С-400 окупантів у районі Джанкоя, а також про два дивізіони С-300 біля Чорноморського та Євпаторії.