Італія проти використання своєї зброї Україною для ударів по РФ

Таяні висловився про зброю для України та скерування військ НАТО
Фото: EPA

Зброю, яку в Україну постачає Італія, будуть використовувати лише в межах кордонів країни. Про це 7 травня заявив віцепрем'єр – міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні, його цитує ANSA.

Він наголосив, що Італія не дає техніки, яку Україна може використовувати за своїми межами. За його словами, його країна "не перебуває у стані війни з Росією".

Також Таяні прокоментував заяву президента Франції Еммануеля Макрона про можливість розміщення військ НАТО в Україні, якщо Москва прорветься через оборону і Київ вимагатиме цього. Міністр заявив, що Італія є членом НАТО, який не воює з Росією, і вона проти скерування військ на війну проти росіян.

Контекст:

Країни Заходу, побоюючись ескалації війни з РФ, висунули Україні умову, що далекобійні ракети й інші боєприпаси, які вони передають, не можна використовувати для ударів по російській території.

Ще в липні 2023 року на той час головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв, що якщо партнери України бояться передавати їй зброю, яку можуть використати для ударів по території країни-окупанта РФ, то Україна застосовуватиме для цього зброю власного виробництва. За його словами, на війні "можна й потрібно вбивати [ворога] на його території".

1 травня глава МЗС Латвії Байба Браже заявила, що деякі країни зняли заборону, але не назвала їх.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон 2 травня відвідав Київ із неанонсованим візитом і заявив, що Україна може використовувати британську зброю для ударів по території Росії. "Ми не обговорюємо жодних застережень щодо цього... Будьмо абсолютно зрозумілими: Росія напала на Україну, і Україна має повне право завдати удару у відповідь по Росії", – сказав він.