Із Сумської області треба евакуювати 45 тис. жителів – МВС

Клименко: Ми відсунули ворога від кордону, але ворог ще намагається огризатися
Фото: mvs.gov.ua

МВС готує добровольців із-поміж працівників Нацполіції й Державної служби України із надзвичайних ситуацій для евакуації людей із Сумської області, бо залишатися там усе ще небезпечно через російські обстріли. Про це сказав журналістам під час засідання Конгресу місцевих та регіональних рад у Кропивницькому 20 серпня міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, повідомив "Укрінформ".

13 серпня міністр зазначав, що через постійний російський терор першочерговій евакуації підлягає населення зі 183 населених пунктів 15 територіальних громад Сумської області. 

"Наразі нам необхідно по Сумщині евакуювати – це те, що на раді оборони було прийнято, – десь 45 тис. [осіб]. У подальшому, тобто це не термінова евакуація. Наразі близько 21 тис. осіб ми евакуювали, із них 5 тис. – дітей, саме із Сум. І в Сумах для того, щоб ця евакуація була планомірною, системною, ми відібрали кращих добровольців із числа працівників Нацполіції й ДСНС", – сказав глава МВС.

За його словами, зараз ці спеціалісти проходять відповідне навчання.

"Ми будемо вмовляти людей, які не хочуть виїжджати. Тут можна зрозуміти людей, але дітей ми маємо вивезти всіх. Тому і місцева влада, і сусідні регіони роблять усе, щоб можна було кудись цих людей перевезти. Здебільшого люди їдуть до своїх родичів, до знайомих, але ж деякі не мають такої можливості. Тому вивозимо їх у сусідню Полтавську область, а також у Київську", – розповів Клименко.

Міністр підкреслив, що на прикордонні Сумської області все ще небезпечно. Хоча артилерійських обстрілів із боку РФ, за його даними, стало менше, але залишаються актуальними авіаудари, зокрема, керованими авіаційними бомбами

"З однієї сторони, ми відсунули ворога від кордону, але ворог ще намагається огризатися... Тим паче, що попереду опалювальний сезон і буде дуже важко забезпечити безпеку і все необхідне людям, які на цих територіях знаходяться", – вважає він.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, окупувавши частину Сумської області. На початку квітня північні регіони України, зокрема Сумську область, звільнили від російських окупантів, але військові РФ регулярно обстрілюють регіон із російської території, зокрема КАБ.

У травні 2024 року військова розвідка зазначала, що окупанти можуть розпочати новий наступ у Сумській області. 7 серпня голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх оголосив обов'язкову евакуацію жителів у 10-кілометровій прикордонній зоні Сумської області.

6 серпня ЗСУ почали бойову операцію у Курській області РФ, що межує із Сумською областю України, після чого в російському регіоні тривають бої.

Клименко зазначав, що створення буферної зони на території Курської області – крок, який покликаний захистити українські прикордонні громади від щоденних ворожих обстрілів.