Міністри країн ЄС уперше офіційно обговорять можливість скерування військових інструкторів в Україну – Welt

У ЄС тривають дискусії щодо скерування в Україну військових інструкторів
Фото: EPA (архів)

Міністри закордонних справ і оборони Європейського союзу протягом наступного тижня вперше обговорять питання скерування в Україну своїх військових інструкторів. Про це 24 серпня написала Welt am Sonntag.

Тему навчань українських військових також порушать 27 серпня на зустрічі послів ЄС у комітеті з питань політики та безпеки, зазначила газета. Остаточне рішення мають ухвалити не пізніше ніж у листопаді.

У матеріалі йдеться, що в середині листопада закінчується мандат Європейської місії з навчання українських військових. Зараз європейські інструктори тренують українських військових здебільшого в Польщі та Німеччині. Очікують, що програму продовжать, а її дію поширять на тренування військових безпосередньо в Україні. 

Перші неофіційні дебати на цю тему відбулися у Брюсселі. Ідею навчань в Україні, за даними Welt, підтримали Франція, Польща, Данія, Швеція та країни Балтії. Проти виступила Німеччина через побоювання подальшої ескалації й інших ризиків, а також Мальта, Австрія, Словенія й Угорщина.

Основою обговорень наступного тижня, за інформацією видання, стане конфіденційний документ Європейської служби зовнішніх дій із назвою "Стратегічний огляд навчальної місії ЄС в Україні". У ньому немає рекомендацій, але наведено ризики можливої операції.

У звіті, який одержали журналісти, йдеться про те, що підготовка українських новобранців на території ЄС здебільшого базується на західних стандартах мирного часу й відірвана від реалій війни в Україні. Тому українським солдатам після повернення з європейських полігонів часто доводилося доучуватися вже в бою. Окрім того, у нинішніх умовах навчання в Європі забирає багато часу. Тому скерування інструкторів в Україну замість скерування новобранців до Європи наблизить навчання до реалій і заощадить час на логістику.

Однак під час тренувань на українській території загроза для інструкторів із ЄС є "критичною", вважають автори звіту, оскільки європейських військових "Росія може сприйняти як активних учасників конфлікту". У ЄС нагадують, що Росія "може дотягнутися" до будь-якої частини України за допомогою балістичних ракет і безпілотників. Зважаючи на це, йдеться в документі, потрібні "надійні плани евакуації".

Контекст:

26 лютого в Парижі відбулася конференція 20 європейських лідерів на чолі із президентом Франції Еммануелем Макроном, на якій обговорювали питання допомоги Україні. Зокрема, Макрон тоді не відкинув, що в Україну в майбутньому можуть скерувати західні війська.

Пізніше в березні президент Франції закликав союзників "не бути боягузами" в питанні підтримки України, а французькі ЗМІ написали, що Макрон може скерувати війська в Україну в разі ймовірного прориву росіян до Києва чи Одеси.

За інформацією американських ЗМІ, Макрон заявляв союзникам, що втручання США й НАТО не знадобиться в разі атаки РФ на французькі війська в Україні, й у лютому переконував президента США Джо Байдена та канцлера ФРН Олафа Шольца змінити стратегію Заходу у війні РФ проти України. Як писала WSJ, Байден поставив під сумнів цю ідею, а Шольц був проти.

25 травня президент США Джо Байден сказав, що американські солдати не воюють в Україні, і він "рішуче налаштований на те, щоб так і залишилося".

Наприкінці травня прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте в коментарі Bloomberg заявила, що країна готова скерувати своїх військових інструкторів в Україну.

На початку червня міністерка оборони Чехії Яна Чернохова сказала, що країна не скеровуватиме своїх військових інструкторів в Україну, натомість може готувати українських бійців у Чехії.