Кіберфахівці ГУР МО атакували супутниковий зв'язок у Росії – ЗМІ

ГУР МО здійснив атаку на російські ресурси, повідомляють ЗМІ
Фото: depositphotos.com

Фахівці Головного управління розвідки Міноборони України здійснили атаку на супутниковий зв'язок у країні-агресорі Росії. Про це 18 жовтня повідомляє "Бабель" із посиланням на джерела в українській розвідці.

Кіберудару завдали по IT-інфраструктурі національного оператора системи рухомого супутникового зв'язку "Морсвязьспутник". Також фахівці ГУР уразили російську державну систему контролю руху морського транспорту, атакували транспортно-логістичну компанію Fesco, підприємства "Росморпорт" і "Росморречпорт".

Через кібератаку сталися системні збої в доступі до вебсайтів та електронних ресурсів, повідомило джерело. Також став нестабільним супутниковий зв'язок, який використовують, щоб моніторити й контролювати рух морського транспорту.

Російським медіа наказали не розповідати про атаку, зазначив співрозмовник видання. Через це українська сторона не може об'єктивно оцінити економічні наслідки кібероперації.

Контекст:

Україна неодноразово організовувала успішні кібератаки на електронні ресурси країни-окупанта РФ. Починаючи із грудня 2023 року фахівці ГУР зламали Федеральну податкову службу РФ, також українські хакери провели кібероперацію проти російської компанії "Росводоканал", IT-армія України зупинила роботу платіжних терміналів у країні-агресорі РФ, атакувавши найбільшого виробника онлайн-кас "Эвотор". Під кібератаки потрапили російський дата-центр, електронні послуги, ресурси РФ, зокрема аеропорти.