Міненерго повідомило про вимкнення світла в 10 областях України

Понад 7 тис. абонентів залишилися без електроенергії внаслідок ворожих обстрілів
Фото: EPA (архів)

12 жовтня в Україні зафіксували часткове знеструмлення в 10 областях, зокрема внаслідок бойових дій, а подекуди – через погодні умови. Про це у Facebook повідомило Міністерство енергетики України.

Унаслідок бойових дій енергетики зафіксували вимкнення світла у Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській і Запорізькій областях. Також через ворожі обстріли знеструмленими залишається 27 населених пунктів Чернігівської області.

Через несприятливі погодні умови і проходження грозового фронту знеструмлено 19 населених пунктів і частково ще шість – у Кіровоградській області, а також вісім – у Чернігівській і шість населених пунктів в Одеській області.

Частина жителів Київської, Сумської, Запорізької та Одеської областей залишилася без електропостачання через технологічні порушення, зазначили в Міненерго.

Загалом унаслідок ворожих обстрілів понад 7 тис. абонентів залишилися без світла, розповіли енергетики.

У Міністерстві додали, що прогнозують станом на поточну добу імпорт електроенергії з Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Молдови.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України, вони призвели до вимкнень електроенергії.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти здійснили в ніч на 26 серпня. Російські військові застосували 127 ракет і 109 ударних БПЛА, сили оборони України збили більшість із них  201 повітряну ціль. Водночас кілька безпілотників були "локаційно втрачені на території України", ще два – перетнули державний кордон із Білоруссю, наголосили в ПС ЗСУ. За даними уряду України, під повітряний удар РФ потрапило 15 областей.

6 вересня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна має шанс пройти зиму без вимкнень електрики, якщо Росія не завдасть ударів, які критично вплинуть на енергосистему.