На фронті зросла кількість боєзіткнень. Генштаб ЗСУ повідомив про нові втрати армії РФ

Протягом доби сталося 164 бойові зіткнення між українськими військовими і російськими окупантами
Фото: 38 окрема бригада морської піхоти / Facebook

Протягом минулої доби між українськими військовими та російськими окупантами сталося 164 бойові зіткнення. Про це 15 вересня в ранковому зведенні у Facebook повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Найбільш загостреною ситуація є на покровському та курахівському напрямках.

"На покровському напрямку наші захисники зупинили 41 штурм агресора у бік населених пунктів Суха Балка, Воздвиженка, Зелене Поле, Новоолександрівка, Новоторецьк, Гродівка, Красний Яр, Новогродівка, Михайлівка та Маринівка", – ідеться в повідомленні.

На курахівському напрямку сили оборони, за даними Генштабу, відбили 39 атак біля Селидового, Українська, Красногорівки, Долинівки, Желанного Другого, Георгіївки, Костянтинівки, Катеринівки та Желанного Першого.

Також росіяни 19 разів атакували українську оборону на лиманському напрямку, 17 разів – на куп'янському, 13 – на сіверському, 12 – на торецькому, вісім – на придніпровському, шість – на времіському, три – на харківському і двічі – на краматорському напрямку.

Окрім того, як поінформували в Генштабі ЗСУ, станом на ранок 15 вересня втрати РФ в особовому складі становлять приблизно 633 800 військових (+1170 протягом минулої доби), 8680 танків (+6), 17 063 бойові броньовані машини (+20), 18 109 артсистем (+23), 1186 РСЗВ, 947 засобів ППО (+1), 369 літаків, 328 гелікоптерів і тисячі одиниць іншої техніки.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Згідно з повідомленнями Генштабу, протягом останніх місяців покровський напрямок був найгарячішим на фронті. 5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про припинення просування окупантів на цьому напрямку. 13 вересня у зведенні Генштабу повідомили про складну ситуацію на курахівському напрямку.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні. Більше ніж за місяць після інтервенції сил оборони в Курську область РФ почала там контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. За даними Пентагону, російський контрнаступ там "незначний".