Столтенберг розповів, як делегація РФ показала НАТО "неправдиві" карти на зустрічі перед вторгненням в Україну

Столтенберг не відкидає можливості діалогу з РФ, але наголошує, що для цього треба мати сильну позицію
Фото: ЕРА

У середині січня 2022 року у Брюсселі відбулося останнє станом на зараз засідання ради НАТО – Росія, на ньому російська делегація стверджувала, що не має воєнних планів і що не вона Україні загрожує, а навпаки. Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів в інтерв'ю виданню FAZ, яке оприлюднили 14 вересня.

За його словами, країну-агресора на зустрічі представляли заступники глав МЗС і міноборони, вони показали карти, які, ймовірно, мали стати демонстрацією того, як РФ "оточена НАТО".

"Але навіть ці карти були неправдивими. Наприклад, Данію взагалі не було визначено територією НАТО. Це було неймовірно", – зазначив Столтенберг.

Як каже генсек, він тоді сказав представникам РФ, що сподівається, що вони розуміють неправдивість цих карт. Він запропонував росіянам "допомогти визначити територію НАТО". У відповідь Столтенберг почув сміх.

Він каже, що досі не розуміє: росіяни приїхали погано підготовлені чи навмисно показали неправильні карти.

"Якщо це була спроба нас залякати, то вона дала поганий результат", – наголосив генсек.

У цьому самому інтерв'ю він сказав, що союзники могли зробити більше перед повномасштабним вторгненням РФ, щоб посилити Україну у військовому сенсі. Однак дипломатично, на його думку, зробили все, щоб відмовити Росію від повномасштабної війни.

Навіть "після всього цього досвіду" Столтенберг вірить у діалог із Москвою – "у поєднанні із захистом і стримуванням".

"Ми маємо бути сильними, щоб вести змістовний діалог", – додав він. Генсек НАТО констатував, що зараз простору для діалогу майже немає, і його набагато менше, порівняно із 2014 роком.

"Зрозуміло одне: для того, щоб закінчити цю війну, у певний момент має бути знову діалог із Росією", – додав він, наголосивши, що Україна в такому діалозі має бути в сильній позиції.

Контекст:

Коли організовували засідання ради Росія – НАТО, РФ вимагала від Альянсу вивести війська із країн на східному фланзі, розповів Столтенберг. Наприкінці 2021 року, за кілька місяців до повномасштабного вторгнення в Україну, МЗС РФ поширило передані Вашингтону 15 грудня російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у ст. 4 проєкту договору між РФ і США зазначено, що США мають узяти на себе зобов'язання  унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку", відмовитися від приймання в Альянс держав, які раніше входили в СРСР.

Москва вимагала відповіді на ці вимоги і заявляла, що не має наміру залучати Україну до переговорів про "гарантії безпеки", проєкт яких передбачає відмову НАТО від приєднання країни до Альянсу.

Столтенберг говорив, що діалог НАТО з РФ має відбуватися в консультації з європейськими партнерами, такими як Україна. У Білому домі наголошували, що США не вестимуть переговорів із РФ щодо "гарантій безпеки" без союзників у Європі. Держдеп у відповідь на вимоги Москви заявив, що НАТО не відмовиться від політики "відчинених дверей" для нових членів і не блокуватиме вступу України в Альянс.

Однак низку питань США і НАТО були готові обговорювати з Москвою, ішлося у письмовій відповіді на вимоги РФ, яку оприлюднили ЗМІ на початку лютого 2022 року.