Не варто сподіватися, що ця війна закінчиться, коли сторони почнуть говорити між собою – Єрмак

Керівник Офісу президента закликав людей "не обманюватися"
Фото: EPA

Початок діалогу між Україною й Росією ще не означатиме закінчення війни. Про це 25 жовтня на тематичній конференції, присвяченій формулі миру, заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, його процитував сайт президента.

"Не варто сподіватися, що ця війна закінчиться, коли ворогуючі сторони почнуть говорити між собою. Не обманюйтеся. Бо ця війна закінчиться, коли останній солдат армії загарбників повернеться додому", – сказав Єрмак.

За його словами, спільний міжнародний тиск на Росію "може й має" стати прецедентом.

"Це доведе всьому світові: прагнення до територіальних загарбань у XXI столітті є аморальним і безглуздим. Вилучене доведеться повернути законним власникам. Бо хоч би якою сильною була військова міць агресора, міжнародна спільнота завжди буде сильнішою", – зазначив глава ОП.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Перший саміт миру у швейцарському Бюргенштоку відбувся з 15-го до 16 червня, у ньому взяло участь понад 90 держав, Росії туди не запрошували. ЗМІ писали, що Україна хоче провести другий саміт миру до виборів у США, які заплановано на 5 листопада. 

В Офісі президента повідомили 8 жовтня, що в листопаді саміт ще не відбудеться. Наступного дня посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Київ сподівається провести другий саміт миру до кінця року й хоче, щоб на ньому була РФ. 

Росія заявляла про відмову від участі у другому саміті. Китай і Бразилія влітку виступили з альтернативним "мирним планом", який, зокрема, передбачає припинення вогню. План дістав підтримку Швейцарії, але Зеленський називав його деструктивним. У МЗС України пояснювали, що такі "мирні ініціативи" лише створюють ілюзію діалогу, тоді як агресор продовжує свої злочинні дії". Україна наполягає на реалізації своєї формули миру, три з 10 пунктів якої обговорили на першому саміті.