Нічна атака РФ. Білорусь піднімала в небо авіацію через Shahed – "Беларускі Гаюн"

Відомо про випадки, коли Білорусь збивала Shahed
Фото: dpsu.gov.ua (ілюстративне)

Уночі 14 вересня під час атаки країни-агресора РФ по Україні на територію Білорусі залетів ударний дрон Shahed. Про це повідомив у Telegram моніторинговий проєкт "Беларускі Гаюн".

За даними каналу, дрон залетів на територію Білорусі неподалік прикордонного селища Лоєв (Гомельська область), провів над територією країни приблизно 30 хвилин: рухався західним курсом і потім повернувся в Україну, де його помітили поблизу Славутича Київської області.

"У момент заходу Shahed на територію Білорусі в небі над Гомельщиною чергував винищувач ВПС РБ, який було піднято з аеродрому "Барановичі" приблизно о 3.40", – повідомив проєкт.

За інформацією Повітряних сил ЗСУ, Росія цієї ночі випустила по Україні 76 дронів Shahed, 72 з них збила українська ППО, ще два повернулися у РФ, два – були локаційно втрачені в Україні (цим формулюванням ПС ЗСУ описували ситуації, коли дрони падали під впливом РЕБ).

Контекст:

Ударні БПЛА, якими Росія атакує Україну, залітають на територію Білорусі не вперше.

31 липня "Беларускі Гаюн" повідомляв про п'ять російських дронів Shahed, які залетіли в Білорусь, а 13 липня – щонайменше про чотири такі дрони.

10 серпня Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що 9 серпня ударні безпілотники, які нібито летіли з України, порушили повітряний простір республіки. За його словами, напередодні ввечері ППО збила кілька цілей над територією його країни, а решту "передала Російській Федерації". Тоді в Білорусі не виявили жодних дронів і назвали заяви Лукашенка "звичайною нісенітницею".

12 серпня в ЗСУ заявили, що Білорусь має з РФ розбиратися щодо дронів у своєму повітряному просторі, адже маршрутом через Білорусь літали саме російські ударні БПЛА.

26 серпня під час масованої атаки на Україну російські дрони знову залітали в Білорусь. Під час російської дронової атаки в ніч на 29 серпня ВПС РБ уперше підняли винищувальну авіацію, щоб збити дрон. 5 вересня білоруська авіація, імовірно, знову збивала Shahed.