"Поки лише Білорусь відзначилася збиттям російських Shahed". Зеленський дорікнув партнерам України

Якщо союзники збивають ракети і дрони в небі Близького Сходу, то чому досі немає аналогічного рішення про спільне збиття в небі України, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Глава Української держави Володимир Зеленський дорікнув партнерам країни, які намагаються "заговорити" питання спільного збивання російських ракет і дронів у небі України. Про це Зеленський сказав 13 вересня на 20-й зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), відеозапис опубліковано у Facebook ОП.

"Коли ми чуємо, що в Росію прибули нові ракети з Ірану, – це ж те саме зло, яке союзникам доводилося вже збивати в небі Близького Сходу. Зараз, можливо, відрізняється марка ракет, але не терористичний мотив Ірану, що лежить в основі розповсюдження й застосування цієї зброї. Якщо союзники разом збивають ракети і збивають дрони в небі Близького Сходу, то чому досі немає аналогічного рішення про спільне збиття російських ракет, іранських Shahed у небі України?" – наголосив Зеленський.

За його словами, такого рішення немає навіть тоді, коли російські ракети і дрони летять буквально на територію сусідів України.

"І коли ми піднімаємо це питання з нашими партнерами – постійно, до речі, – усі намагаються його просто, якщо чесно, заговорити. І бояться навіть сказати: "Ми працюємо над цим". Навіть цих слів бояться, – зазначив Зеленський. – Поки що лише Білорусь відзначилася збиттям російських Shahed. Я не думав, що в такому форматі це буде… Це дійсно, я вважаю, просто принизливо для сильного демократичного світу".

Контекст:

Російські окупанти регулярно атакують Україну дронами й ракетами, збиває їх лише українська ППО. Ракети і дрони неодноразово залітали на територію сусідніх з Україною країн (Польща, Румунія), були також випадки, коли там падали їхні уламки після збиття.

Зеленський висловив переконання, що партнери могли б захистити Україну так само, як Ізраїль, котрий не є країною – членом НАТО.

Однак високопосадовці Великобританії і США заявили, що не допомагатимуть Україні збивати дрони й ракети, як у випадку з Ізраїлем, через потребу "уникнути ескалації в Європі" й тому, що "йдеться про різні конфлікти, інший повітряний простір, різні картини загроз".