Окупанти, імовірно, захопили Вугледар, але навряд чи зможуть швидко просунутися вперед – ISW

Росіяни, імовірно, захопили Вугледар, повідомляють в ISW
Фото: EPA

Армія країни-агресора РФ, імовірно, захопила Вугледар Донецької області, проте незрозуміло, чи доб'ється вона швидкого просування за межі міста в найближчому майбутньому. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 1 жовтня.

На геолокаційних відео, які опублікували 30 вересня й 1 жовтня, видно, що російські війська встановлюють російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледара, ідеться у звіті.

1 жовтня український військовослужбовець повідомив, що частина українського угруповання здійснила плановий відхід із Вугледара, щоб уникнути оточення. Російські блогери заявили, що російські війська не повністю перекрили українські шляхи відходу до виведення українських військ і що російська артилерія й безпілотники завдали невказаних втрат силам оборони України, які відступають. Справжній масштаб українських втрат станом на зараз невідомий, проте поширені повідомлення про відступ українських військ свідчать про те, що український контингент, імовірно, уникнув російського оточення, яке призвело б до великих втрат, зазначають в ISW.

У звіті зазначають, що захоплення російськими військами Вугледара відбулося після низки витратних і невдалих російських штурмів поблизу цього населеного пункту протягом останніх двох із половиною років.

Контекст:

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у звіті за 24 вересня 2024 року зазначили, що росіяни намагаються оточити українських військових і змусити їх відступити з Вугледара.

За даними Forbes, після 31 місяця оборони Вугледара 72-га бригада імені Чорних Запорожців ЗСУ нібито почала відступати, щоб зайняти вигідніші оборонні позиції.

25 вересня начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін заявив, що у Вугледарі російської армії немає, у місто лише заходять ворожі диверсійно-розвідувальні групи, проте українські військові намагаються їх вибити.

28 вересня радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив із посиланням на джерела, що РФ перекинула в район Вугледара приблизно 5 тис. солдатів і щонайменше 13 вантажівок із боєкомплектом.