Орбан хоче ініціювати "мирний саміт" за участі Зеленського й Путіна – ЗМІ

Ініціативу угорського прем'єра нібито підтримало 15 країн, написало видання
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан ініціює проведення мирного саміту за участі глави Української держави Володимира Зеленського та нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна. Про це 29 вересня написало швейцарське видання Die Weltwoche.

У матеріалі зазначено, що Орбан минулого тижня на полях Генеральної Асамблеї ООН працював над організацією заходу, який нібито має продовжити так звану миротворчу місію угорського прем'єра.

Орбан, зокрема, провів "інтенсивні переговори" з лідерами Китаю і Бразилії. Також, як стверджує видання, у заході візьмуть участь Франція і Швейцарія. Дату й місце проведення саміту зараз обговорюють.

Загалом його нібито підтримало 15 країн – "друзів миру", повідомило Die Weltwoche. Імовірно, ідеться про китайську платформу "Друзі миру", яка має врегулювати російсько-українську війну за китайсько-бразильським планом. Про створення платформи повідомляло міністерство закордонних справ КНР 27 вересня.

У коментарі Die Weltwoche Орбан розповів, що прагне "повернути європейцям активну роль" і "визначити курс перед виборами у США". За його словами, Київ і Москва нібито не надто охочі до проведення переговорів, тому до рішення про припинення вогню, на його думку, має спонукати міжнародний тиск.

Контекст:

Орбан демонструє проросійську політику.

2 липня, на другий день після початку головування Угорщини в Раді ЄС, Орбан приїжджав у Київ і запропонував Зеленському "припинення вогню" у війні. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

За три дні Орбан приїжджав у Москву і зустрічався з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним. За підсумками переговорів угорський прем'єр зрозумів, що позиції України та РФ "дуже далекі одна від одної".

Орбан за підсумками своєї поїздки в Україну, РФ і США надіслав Євросоюзу свій план, який він вважає "мирним", однак у ЄС його розкритикували.