"Створює ілюзію діалогу". В Україні розчаровані підтримкою "мирної ініціативи" КНР і Бразилії Швейцарією

Мирні ідеї можуть обговорити на платформі, запропонованій самітом миру, впевнені у МЗС України
Фото: depositphotos.com

У МЗС України заявили 28 вересня, що розчаровані підтримкою Швейцарією китайсько-бразильської "мирної ініціативи".

"Такі "мирні ініціативи" лише створюють ілюзію діалогу, тоді як агресор продовжує свої злочинні дії", – ідеться в коментарі відомства.

У МЗС наголосили, що не можуть зрозуміти логіку такого рішення швейцарської сторони, спільно з якою Україна організувала перший саміт миру й далі активно співпрацює над збільшенням кількості підписантів його підсумкового комюніке.

Як зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві, усі ідеї, дискусії і плани щодо відновлення миру для України мають ґрунтуватися на двох принципах – "нічого про Україну без України", а по-друге, ці пропозиції мають ґрунтуватися на Статуті ООН і включати повагу суверенітету й територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

У міністерстві впевнені, що такі мирні ідеї можуть обговорювати на платформі, яку пропонує саміт миру.

"Немає потреби у створенні додаткових форматів і платформ для обговорення шляхів досягнення миру для України. Формула миру надає повний інструментарій і відповідні майданчики для обговорення всіх ідей, консолідації різних бачень і концепцій", – наголосили в МЗС.

Там додали, що будь-які ініціативи, які не містять чіткого посилання на Статут ООН і не гарантують повного відновлення територіальної цілісності України, є неприйнятними.

"Ми закликаємо Швейцарську Конфедерацію й усі країни, які підтримують міжнародне право і Статут ООН, уникати участі в так званих мирних ініціативах, які можуть лише ускладнити процес досягнення всеохоплюючого, справедливого і сталого миру для України, – ідеться в коментарі відомства. – Ті ініціативи, які не визнають факту неспровокованої збройної агресії Росії проти України, прирівнюють жертву й агресора, пропонують деескалацію за рахунок суверенітету і територій України, не можуть бути підтримані Україною".

Контекст:

Україна у листопаді 2022 року представила свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу обговорювали на Глобальному саміті миру. Росії на саміті не було.

Китай з початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватися нейтральної позиції і закликає до переговорів, але в ООН часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку. Китай не брав участі в саміті миру в червні 2024 року і разом із Бразилією виступив "із конкурентною ініціативою". Бразилія – одна із країн, які були на саміті миру, але не підтримали його комюніке.

"Мирний план" Китаю і Бразилії передбачає шість пунктів.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю бразильському виданню Metrópoles, опублікованому 12 вересня, назвав китайсько-бразильську пропозицію миру деструктивною.

У федеральному департаменті закордонних справ Швейцарії заявили наприкінці вересня, що "мирна ініціатива" Китаю і Бразилії "закликає до припинення вогню й політичного вирішення конфлікту".