Захід має докази, що Китай постачав Росії зброю для війни проти України – The Times

На Заході заявили про докази постачання зброї в РФ із Китаю
Фото: EPA

Західні чиновники вважають, що вони мають докази таємних постачань зброї у країну-агресор РФ із Китаю. Це може призвести до значної ескалації участі Пекіна у війні в Україні, пише The Times 27 вересня.

За даними видання, новий звіт, який одержали союзники, свідчить про те, що китайська компанія доправляє в РФ низку спеціально розроблених військових безпілотників. За словами джерела The Times, угоду уклали торік. Співрозмовник не відкрив назви цієї компанії, але зазначив, що тепер є "явні докази" постачань.

За словами західного чиновника, китайський уряд може цього й не визнавати, проте йому буде важко довести свою непричетність.

Джерела підтвердили повідомлення агентства Reuters, яке опублікували раніше цього тижня, про те, що Росія, ймовірно, запустила в Китаї програму озброєнь із метою розроблення і виробництва ударних безпілотників великої дальності, які вона збирається використовувати проти України.

Згідно з одним із документів, дочірнє підприємство російської державної збройової компанії "Алмаз-Антей" – ІЕМЗ "Купол" – розробило і провело льотні випробування нової моделі безпілотника під назвою "Гарпія-3" у Китаї з допомогою місцевих фахівців.

"Купол" надіслав у міністерство оборони Росії звіт, у якому описав свою роботу, а пізніше повідомив, що він може виробляти безпілотники, включно з "Гарпією-3", у великих масштабах на заводі в Китаї.

НАТО відреагував на обидва повідомлення, заявивши, що інформація, яку надали The Times і Reuters, викликає "глибоке занепокоєння", і союзники проводять консультації щодо цього питання.

Контекст:

Китай із початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватися нейтральної позиції і закликає до переговорів, але в ООН часто голосує так само, як Росія, і, за інформацією ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

За даними США, навесні 2024 року Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне пальне, верстати для танків та інші товари. Блінкен заявляв, що КНР є головним постачальником військових верстатів і з'єднань, які використовують у виробництві боєприпасів і ракетного пального в Росії.

25 вересня агентство Reuters повідомило, що Росія запустила в Китаї виробництво дронів-камікадзе, які здатні пролітати 2 тис. км для ударів по Україні.