Партнери, які надають допомогу Україні, порушують питання про зниження мобілізаційного віку для українців – Веніславський

На думку союзників, вік 18–25 років – найефективніший для ведення війни, розповів Веніславський
Фото: depositphotos.com

В Україні немає ініціатив щодо зниження мобілізаційного віку, це питання порушують іноземні партнери. Про це на брифінгу 6 серпня, який транслювали на YouTube-каналі Media Center Ukraine, заявив член комітету з питань нацбезпеки та оборони, народний депутат України від "Слуги народу" Федір Веніславський.

Таких ініціатив в Україні не висували ані на рівні Верховної Ради, ані Генерального штабу ЗСУ чи Міністерства оборони, однак, за словами Веніславського, про це періодично говорять союзники.

"Це питання, яке періодично порушують наші партнери, які надають допомогу, тому що вони вважають, що вік 18–25 років – найбільш оптимальний та ефективний для того, щоб громадяни в силу своїх фізичних і психологічних якостей могли ефективно воювати", – сказав Веніславський.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 23 липня 2024 року – до 9 листопада.

Дискусія щодо потреби зниження мобілізаційного віку в Україні триває давно. Зокрема, у квітні волонтер і військовий експерт Тарас Чмут в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що мобілізація має відбуватися з 20 років. На думку заступника командира 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Родіона Кудряшова, мобілізаційний вік в Україні мають знизити до 21 року, про це він у червні заявив в ефірі "Новини.LIVE". Офіцер відділення розвідки бригади "Рубіж" Національної гвардії України Віталій Литвин в ефірі телеканала "Київ24" в липні розповів, що через брак особового складу у війську мобілізаційний вік треба знизити до 22 років. 

Водночас 28 липня в Одеському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки розповіли, що зараз під мобілізацію підпадають окремі категорії українців віком 18–25 років.