"Побачите в роботі на фронті вже цього літа". Нуланд заявила, що США нададуть Україні нові й далекобійніші озброєння

Нуланд зазначила, що військові потреби України зростають
Фото: ЕРА

Україна цього літа отримає від США нові й далекобійніші озброєння для протистояння російській агресії. Про це в опублікованому 13 травня інтерв'ю "Медузе" заявила колишня заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

"США за останні три роки надали Києву багато і військової, й економічної підтримки. Створено спеціальні фонди для реконструкції [критичної інфраструктури], для енергетичної підтримки країни, для гуманітарної допомоги. Наша спецпредставниця [з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер] працює над відродженням українських міст – щоб люди могли повернутися додому, щоб міг знову пожвавитися експорт", – сказала Нуланд.

Водночас вона зазначила, що поки союзники збільшують допомогу Україні, нелегітимний президент РФ Володимир Путін і його окупаційні війська завдають країні дедалі більшої шкоди.

"За деякими оцінками, на фронті зараз гине по 1 тис. російських чоловіків на день – тільки заради того, щоб просунутися на кілька кілометрів і взяти кілька сіл. Тож так, потреби України зростають, але, я думаю, ми й далі їй допомагатимемо – зокрема новими й далекобійнішими озброєннями, які ви побачите в роботі на фронті вже цього літа", – наголосила Нуланд.

Контекст:

США розпочали постачання в Україну ракет ATACMS середньої дальності (летять приблизно на 160 км) 2023 року. Водночас у Києві закликали Вашингтон надати ATACMS дальністю приблизно 300 км, але США відмовлялися.

У лютому 2024 року президент США Джо Байден доручив передати Україні далекобійні ракети ATACMS для використання на своїй території, їх постачання почали в березні, повідомили в Білому домі. За даними ЗМІ, США схвалили передання Україні понад 100 далекобійних ATACMS. За однією з версій, українські військові застосували такі ракети для удару по російському аеродрому у Джанкої в окупованому Криму.