Сирський: Нам необхідно змінити оборонну й наступальну психологію

Сирський: У Вовчанську противник загруз, незважаючи на залучені сили та засоби
Фото: СИРСЬКИЙ / Telegram

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський кілька днів працював у військових частинах, які ведуть оборону на найгарячіших точках сходу України. Висновки він опублікував у Telegram 12 червня. 

Головнокомандувач зазначив, що росіяни продовжують активні наступальні дії різної інтенсивності фактично по всьому фронту, основні зусилля спрямовуючи на покровський і курахівський напрямки. Тут ворог зосередив найбільшу кількість своїх штурмових підрозділів зі складу восьми ударних бригад. Запеклі бої на цих напрямках тривають уже кілька місяців.

"Продовжуються бої в районах Часового Яру, Кліщіївки, Калинівки. Противник намагається захопити ці населені пункти для розширення географії свого просування в напрямку Краматорська та Слов'янська. Безуспішно ворог штурмує Білогорівку, яка стала красномовним прикладом стійкості українського війська на Луганщині. Противник рветься до Сіверська з двох напрямків, але кожного разу відкочується назад, залишаючи трупи своїх солдатів. На харківському напрямку ворог веде безуспішні дії, намагаючись просунутися вперед у глибину наших бойових порядків, і створити так званий пояс безпеки. У Вовчанську противник загруз, незважаючи на залучені сили й засоби, які постійно поповнює за рахунок підрозділів з інших напрямків", – описав оперативну ситуацію Сирський.

Окрім того, додав він, на запорізькому напрямку агресор намагається наступати в районах Старомайорського й Роботиного, але фактично без успіху. У районі села Кринки Херсонської області бої тривають за утримання плацдарму й контроль островів, без суттєвих змін у стані та положенні сторін.

"У цих умовах для нас дуже важливе утримання займаних рубежів і позицій, недопущення прориву оборони, максимальне знищення живої сили й техніки ворога. Нам необхідно добитися переваги над противником, зменшити втрати, а головне, змінити оборонну й наступальну психологію, що буде важливим кроком на шляху до нашої перемоги!" – підкреслив головнокомандувач.

Для цього, за його словами, у силах оборони зосереджують зусилля на підвищенні якості занять із бойового злагодження, відпрацюванні боротьби з дронами й захисту від них, пересуванні на полі бою, користуванні засобами РЕБ, евакуації поранених.

"Тільки технологічна перевага та навченість військ забезпечать нам успіх на полі бою!" – резюмував Сирський. 

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Протягом останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої точаться за Часів Яр.

Уранці 10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Увечері 16 травня в ОВА заявили, що активне просування окупантів територією Харківської області вже зупинено. За даними Зеленського, окупанти в Харківській області змогли просунутися щонайбільше на 10 км від кордону, а співвідношення втрат під час наступу РФ у Харківській області становить восьмеро росіян на одного українця.

26 травня президент України заявив, що РФ збирає біля кордону ще одне угруповання військ для нового наступу.