Спецслужби РФ використовують родичів українських полонених, щоб розпалити негатив в українському суспільстві – координаційний штаб

У коордштабі зустрічалися з родичами полонених українців
Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими / Telegram

Спецслужби країни-агресора Росії використовують питання полонених для розпалювання ворожнечі в українському суспільстві. Про це 13 червня заявив представник координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими на зустрічі із сім'ями полонених військовослужбовців 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського, інформує штаб у Telegram.

"Спікер зустрічі наголосив, що ворожі спецслужби ретельно стежать за громадською діяльністю об’єднань родичів і максимально використовують у своїх цілях масові заходи, особливо спонтанні й некеровані, прагнучи розпалити негативні настрої в українському суспільстві", – ідеться в повідомленні.

У координаційному штабі розповіли, що спілкувалися з родичами полонених про "небажання ворожої сторони повертати з полону морських піхотинців, оголошення їх "терористами", засудження до тривалих строків ув’язнення й утримання в жахливих умовах усупереч вимогам Женевської конвенції".

"Ішлося про долучення третіх країн, які згодні виступати посередниками в перемовинах про наступні великі обміни військовополоненими, про позицію української сторони на Глобальному саміті миру й роль громадськості у відстоюванні її базових основ", – зазначають у пості.

Контекст:

Країна-агресор Росія із серпня 2023 року фактично заморозила обмін полоненими з Україною, повідомляв у листопаді представник координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко. За його словами, росіяни затягують обміни, створюють різні перешкоди. Він нагадував, що останній на той момент обмін провели 7 серпня, тоді Україна змогла повернути лише 22 людини.

На початку грудня в інтерв'ю Associated Press президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна і РФ проводять непублічні обміни військовополоненими, зокрема "прямо на полі бою".

Останній обмін полоненими відбувся 31 травня, Україна повернула 75 своїх громадян, військових і цивільних. Український омбудсмен Дмитро Лубінець того самого дня уточнив у Telegram, що додому з полону повернулося 3210 українців.