Статут ООН дозволяє удари України по території РФ – представник Британії в ООН

Фергус Екерслі: Тут є лише один агресор
Фото: gov.uk

Україна має право на самозахист відповідно до ст. 51 Статуту ООН, і це не унеможливлює ударів по території країни-агресора РФ. Про це 30 серпня під час засідання Ради Безпеки ООН заявив політичний координатор постійного представництва Великобританії при ООН Фергус Екерслі, текст його виступу наводить сайт уряду Сполученого Королівства. 

У своєму виступі він згадав масовану атаку РФ на Україну, яка сталася 26 серпня, і наголосив, що тоді удару зазнало 15 областей України.

"Мета Москви – тероризувати цивільне населення в Україні, щоб змусити його підкоритися. Останні атаки спричинили масштабні вимкнення електроенергії, перекривши доступ звичайним людям до світла, опалення і води. Уявіть, що це відбувається з вашою країною, – зауважив він. – Прямі атаки на цивільну інфраструктуру є воєнним злочином. Україна має право захищатися, відповідно до ст. 51 Статуту ООН, від нападів Росії. Це не унеможливлює її права проєктувати силу на російську територію, якщо такі дії не суперечать міжнародному праву".

Росія не може посилювати напади на Україну із власної території й очікувати, що Україна не намагатиметься усунути джерело загрози, продовжив він.

"Дозвольте мені висловитися відверто. Тут є лише один агресор. Це Росія добровільно і свідомо розірвала безпеку Європи, незаконно вторгнувшись у суверенну країну. Саме Росія в односторонньому порядку намагалася анексувати землю сусіда, усупереч усім принципам, на які покладається міжнародна система й усі ми. Саме Росія вирішила використовувати гіперзвукові ракети й іншу сучасну зброю проти цивільного населення та його інфраструктури. І саме Росія на початку цієї війни вирішила незаконно захопити найбільшу атомну електростанцію в Західній Європі в Запоріжжі, навіть безрозсудно встановивши військову техніку в машинному залі й на дахах реакторів", – додав Екерслі.

Контекст:

30 серпня Радбез ООН проводив засідання на запит РФ у зв'язку з постачанням Україні західного озброєння, зазначає "Укрінформ". Того самого дня країна-агресор завдала масованих ударів по Харкову, унаслідок атаки постраждало 100 осіб, шестеро загинули.