Третя лінія оборони в Донецькій області готова на 90% – ОВА

За словами Філашкіна, третю лінії фортифікацій зводять цивільні
Фото: EPA (архів)

У межах робочої поїздки в Донецьку область президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні. Обговорили, зокрема, процес зведення третьої лінії оборони в регіоні. Про це 26 червня повідомила пресслужба Офісу президента.

Як зазначають у релізі, про добудову ліній оборони розповів начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін. За його словами, третя лінія фортифікацій, яку зводять цивільні, готова на 90%.

Він також запевнив, що обласна влада допомагає військовим у будівництві другої лінії оборонних споруд.

Окрім того, зараз тривають роботи з відновлення водопостачання Покровська, евакуація людей із прифронтових районів і підготовка до нового навчального року, який у цьому регіоні відбуватиметься в онлайн-режимі, розповів Філашкін.

Контекст:

8 лютого головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що ворог намагається прорвати оборону біля Часового Яру. Потім, у разі успіху, окупанти наступатимуть на Костянтинівку, Дружківку, Слов'янськ, Краматорськ Донецької області з подальшим виходом на межі Донецької області, прогнозував він.

У ЗСУ 4 березня повідомляли, що будівництво укріплень в Україні здійснюють обладміністрації, командування Сил підтримки ЗСУ, а також інженерні підрозділи механізованих піхотних бригад. Зокрема, створено величезну мережу запасних позицій.

Зеленський говорив 11 березня, що у країні будують три смуги фортифікацій завдовжки 2 тис. км. На будівництво оборонних споруд у низці областей України Кабмін виділив мільярди гривень.

22 травня Рада створила тимчасову слідчу комісію з будівництва фортифікацій і закупівлі дронів на тлі скандалу з будівництвом фортифікаційних споруд у Харківській області. "Те, що там зробили, – я вважаю, це потужно", – розповів наприкінці минулого року глава держави про фортифікаційні роботи в регіоні. Однак запитання про будівництво фортифікацій там виникли на тлі наступу російських окупантів на півночі Харківської області, який розпочався вранці 10 травня 2024 року. 12 травня український військовий Денис Ярославський (за даними "Главкому" – командир підрозділу розвідки ЗСУ) заявив у Facebook, що "першої лінії фортифікацій і мін просто не було", через що "ворог вільно ввійшов у сіру зону по всій лінії кордону".

22 червня в Генеральному штабі ЗСУ повідомили про напружену ситуацію в районі Торецька, а вранці 26-го називали покровський напрямок серед місць, де відбуваються найбільш напружені бої.

26 червня Зеленський здійснив робочий візит у Донецьку область, за результатами якого готує "окрему розмову в Києві" з профільними чиновниками, які не були в регіоні по пів року й більше.