У Бельбеку знищено два МіГ-31, склад із пальним і комплекс С-400 – росЗМІ

Неподалік Бельбеку було знищено російський комплекс ППО С-400, на аеродромі – два винищувачі МіГ-31
Фото: Крымский ветер / Telegram

Два винищувачі-перехоплювачі МіГ-31 і зенітний ракетний комплекс С-400 могли знищити під час атаки на територію тимчасово окупованого Криму в ніч проти 15 травня, заявило російське видання Astra.

Як повідомляють джерела Astra в "екстрених службах" регіону, спочатку атаку було здійснено на військовий аеродром Бельбек у Севастополі, де внаслідок ракетного удару було знищено два винищувачі-перехоплювачі МіГ-31 і згорів склад паливно-мастильних матеріалів, постраждало 11 російських військовослужбовців.

Трохи пізніше, ближче до ранку 15 травня, ракета вдарила по ЗРК С-400 "Тріумф" у районі села Вишневе (на відстані приблизно 5 км від аеродрому). Після атаки ЗРК загорівся, двоє окупантів загинули, ще двоє – дістали поранення. Отже, стверджує Astra, двоє російських військовослужбовців загинули, 13 постраждали.

У міноборони РФ відзвітували, що в ніч із 14-го на 15 травня засоби ППО нібито знищили над Кримом 10 оперативно-тактичних ракет ATACMS, зазначає видання. Про втрати й пошкодження під час атаки російське відомство не заявляло.

В Astra додали, що внаслідок атаки ввечері 15 травня на аеродромі знищено заправну станцію.

Щонайменше одну із запущених сьогодні по анексованому Криму ракет не було збито, її влучання спричинило пожежу на заправній станції. За попередніми даними джерел Astra, постраждалих немає.

У міноборони країни-окупанта РФ уранці відзвітували, що в ніч із 15-го на 16 травня над Кримом нібито збито п'ять ракет ATACMS.

Українські військові не коментували інформації про жоден з ударів по Криму 15 травня.

Контекст:

Україна неодноразово атакувала Бельбек, який РФ використовує як авіабазу і тримає там військові літаки.

У ніч проти 15 травня моніторингова група "Крымского ветра" на супутникових знімках помітила три осередки пожеж у районі злітної смуги й місць стоянок літаків після повідомлень про вибухи в Севастополі й Бельбеку. Пізніше канал повідомив, що осередків пожежі в районі стоянок літаків побільшало, а самі пожежі стали сильнішими.

Партизанський рух "Атеш" у Telegram заявляв про влучання, пожежу і тривалу детонацію боєприпасів на складі ракетно-артилерійського озброєння (в/ч №80189) у Бельбеку. За даними "Атеш", там зберігали ракети для літаків Су-27, Су-30 та МіГ-31, використовувані для ударів по Україні.

Унаслідок нічної ракетної атаки 15 травня ліквідовано приблизно 20 і поранено орієнтовно 30 російських військових, написав "Крымский ветер" із посиланням на власні джерела.

Увечері 15 травня кримські пабліки повідомили про нову атаку на Крим, вибухи й пожежі в Севастополі та Бельбеку.