Унаслідок удару по аеродрому в Бельбеку загинуло 20 окупантів, поранено 30 – Telegram-канали

Як стверджує "Крымский ветер", на фото наслідки атаки по аеродрому ВКС РФ у Бельбеці
Фото: Крымский ветер / Telegram

На військовому аеродромі Бельбек, який використовує армія РФ, у тимчасово окупованому Криму після нічної ракетної атаки 15 травня нарахували приблизно 20 загиблих і майже 30 поранених російських військових. Про це заявив Telegram-канал "Крымский ветер" із посиланням на власні джерела.

На уточнені дані про втрати очікують пізніше, додали автори каналу.

"Крымский ветер" 15 травня також опублікував, як стверджують, фото наслідків удару по Бельбеку, на яких зображено військову техніку, яка згоріла.

Російські пропагандисти-"воєнкори" (скріншот одного з таких повідомлень наводить "Крымский ветер") писали про атаку на Бельбек нібито 10 ракетами ATACMS. Стверджували, що в підсумку уражено дві пускові установки С-400 і радар ППО, є влучання по складу паливно-мастильних матеріалів, пошкоджено чотири літаки. Офіційного чи незалежного підтвердження цієї інформації немає.

У ніч на 15 травня моніторингова група "Кримского ветра" на супутникових знімках помітила три осередки пожеж у районі злітної смуги й місць стоянок літаків після повідомлень про вибухи в Севастополі й Бельбеку. Пізніше канал повідомив, що осередків пожежі в районі стоянок літаків побільшало, а самі пожежі стали сильнішими.

Партизанський рух "Атеш" у Telegram заявляв про влучання, пожежу й тривалу детонацію боєприпасів на складі артилерійського озброєння (в/ч 80189) в Бельбеку. За даними "Атеш", там зберігали ракети для літаків Су-27, Су-30 і МіГ-31, які використовують для ударів по Україні.

Увечері 15 травня кримські пабліки поінформували про нову атаку на Крим, вибухи й пожежі в Севастополі та Бельбеку.

Українські військові не коментували інформації про удари по Криму 15 травня.

Контекст:

Україна неодноразово атакувала Бельбек, який РФ використовує для військових літаків.

18 серпня 2023 року пролунало щонайменше чотири вибухи в районі Бельбека. Развожаєв тоді заявив, що збили БПЛА. Також 1 жовтня в районі аеродрому сталася пожежа.

Україна офіційно не підтвердила своєї причетності до того, що відбувається у Криму, проте низка авторитетних західних ЗМІ,  зокрема CNN і The New York Times, стверджують, що за вибухами у Криму стоїть вона. Президент України Володимир Зеленський закликав жителів півострова й інших окупованих територій не наближатися до російських військових об'єктів.

31 січня 2024 року командувач ПС ЗСУ Микола Олещук заявив про удари української авіації по Бельбеку. Міноборони РФ не визнало удару по об'єкту, заявивши про збиття всіх українських ракет, але Олещук опублікував відео із соцмереж, яке свідчить щонайменше про два прильоти по Бельбеку.

Російські ЗМІ писали 1 лютого про влучання ракет у пункт зв'язку окупантів на аеродромі, Telegram-канали – про ураження щонайменше однієї станції радіолокації. Юрій Ігнат, який обіймав посаду спікера Повітряних сил ЗСУ, запропонував дочекатися супутникових знімків, щоб з упевненістю говорити про наслідки удару.

Група російських пропагандистів-"воєнкорів" опублікували інформацію про те, що внаслідок удару по Бельбеку пошкоджено три військові літаки РФ і загинули окупанти. Українські військові цієї інформації не підтверджували й не коментували. 3 лютого з'явилися супутникові знімки аеродрому Бельбек після удару ЗСУ. За попередньою інформацією, уражено командний пункт росіян.