Аеродром Бельбек в окупованому Криму спалахнув після вибухів удруге за добу

На Бельбеку зафіксували загоряння
Фото: Минобороны России / Facebook (архів)

У районі аеродрому Бельбек у Севастополі в окупованому Криму ввечері 15 травня чули вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал "Крымский ветер".

За даними каналу, вибухів було шість.

Вибухи чули жителі Сімферополя, Севастополя і Джанкоя. Про гучні вибухи повідомили також жителі селища Гвардійське, де розташований військовий аеродром, повідомив канал.

Пізніше "Крымский ветер" поінформував із посиланням на джерело, що на аеродромі Бельбек влучили у паливний склад, почалася пожежа, але інформація потребує підтвердження.

Канал опублікував відео, на якому видно пожежу.

Так званий глава окупаційної влади Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що працювала ППО, яка нібито збила "кілька повітряних цілей". За його словами, пошкоджень цивільної інфраструктури не зафіксовано.

Це друга пожежа на Бельбеку за добу. У ніч на 15 травня моніторингова група "Крымского ветра" на супутникових знімках помітила три осередки пожеж у районі злітної смуги та місць стоянок літаків. Пізніше канал повідомив, що осередків пожежі в районі стоянок літаків стало більше, а самі пожежі – сильніші.

Контекст:

Україна неодноразово атакувала Бельбек, який РФ використовує для військових літаків.

18 серпня 2023 року пролунало щонайменше чотири вибухи в районі Бельбека. Развожаєв тоді заявив, що було збито БПЛА. Також 1 жовтня у районі аеродрому сталася пожежа.

Україна офіційно не підтвердила своєї причетності до того, що відбувається у Криму, проте низка авторитетних західних ЗМІ, зокрема CNN і The New York Times, стверджують, що за вибухами у Криму стоїть вона. Президент України Володимир Зеленський закликав жителів півострова та інших окупованих територій не наближатися до російських військових об'єктів.

31 січня 2024 року командувач ПС ЗСУ Микола Олещук заявив про удари української авіації по Бельбеку. Міноборони РФ не визнало удару по об'єкту, заявивши про збиття всіх українських ракет, але Олещук опублікував відео із соцмереж, яке свідчить щонайменше про два прильоти по Бельбеку.

Російські ЗМІ писали 1 лютого про влучання ракет у пункт зв'язку окупантів на аеродромі, Telegram-канали – про ураження щонайменше однієї станції радіолокації. Юрій Ігнат, який обіймав посаду спікера Повітряних сил ЗСУ, запропонував дочекатися супутникових знімків, щоб з упевненістю говорити про наслідки удару.

Деякі російські пропагандисти-"військкори" опублікували інформацію про те, що внаслідок удару по Бельбеку пошкоджено три військові літаки РФ і загинули окупанти. Українські військові цієї інформації не підтверджували й не коментували. 3 лютого з'явилися супутникові знімки аеродрому Бельбек після удару ЗСУ. За попередньою інформацією, уражено командний пункт росіян.