У Росії заявили про зміну своєї ядерної доктрини через "ескалаційний курс" Заходу

За словами заступника глави МЗС РФ, вони змінюють ядерну доктрину через "ескалаційний курс західних противників" у зв'язку з війною в Україні
Фото: EPA (архів)

Країна-агресор Росія планує змінити свою ядерну доктрину. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, 1 вересня написало російське пропагандистське агентство ТАСС.

"Як про це неодноразово йшлося з нашого боку, робота у просунутій стадії, і є чітка установка на те, щоб внести корекцію, яка, зокрема, обумовлена ​​вивченням та аналізом досвіду розвитку конфліктів останніх років, включно, зрозуміло, з усім тим, що пов'язане з ескалаційним курсом наших західних противників у зв'язку із СВО [так у Росії досі називають повномасштабне вторгнення РФ в Україну]", – заявив Рябков.

За його словами, зараз триває процес доведення відповідного документа, тому про строки говорити зарано.

Російські пропагандисти процитували слова нелегітимного президента РФ Володимира Путіна, що до обміну ядерними ударами "ніколи не дійде".

У потребі зміни ядерної доктрини РФ Рябков раніше вже звинувачував Захід, нібито зовнішньополітична ситуація серйозно загострилася через дії США та їхніх союзників, писало ТАСС.

В указі Путіна про "Основи держполітики у сфері ядерного стримування" від 2 червня 2020 року йдеться про те, що Росія може застосувати ядерну зброю у разі застосування такої або інших видів зброї масового ураження проти РФ або її союзників; у разі надходження інформації про старт балістичних ракет для атаки на РФ або її союзників; у разі агресії проти Росії чи країни-союзника з використанням звичайної зброї, коли під загрозою опиняється саме існування держави.

Контекст:

У світі ядерну зброю мають дев'ять держав – США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль. За оцінкою Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), на початку 2024 року Росія і США разом володіють майже 90% усієї ядерної зброї.

21 вересня 2022 року Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності Росії. За місяць він казав, що Росія "ніколи не говорила" про можливість застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

У березні 2024 року Путін сказав, що з військово-технічного погляду РФ готова до ядерної війни, а її стратегічні сили "постійно в бойовій готовності". 5 червня Путін пригрозив, що Захід помиляється, вважаючи, що РФ ніколи не застосує ядерної зброї.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський в опублікованому 25 травня інтерв'ю заявив, що в разі застосування Москвою ядерної зброї США знищать усі російські позиції в Україні. За його словами, Білий дім попередив про це владу РФ.

13 серпня джерела Financial Times повідомили, що Росія навчала свій флот атакувати цілі у глибині Європи за допомогою ракет, здатних нести ядерні боєголовки, у потенційному конфлікті з НАТО.

20 серпня The New York Times написала, що президент США Джо Байден у березні 2024 року схвалив нову ядерну стратегію, уперше орієнтовану на стримування ядерного потенціалу Китаю. У ній ідеться про підготовку Штатів до, імовірно, "скоординованої ядерної конфронтації" з Росією, Китаєм і Північною Кореєю.