Уночі атаковано три об'єкти на території Росії, включно із НПЗ. Це була спецоперація української розвідки – ЗМІ

Дрони ГУР 12 травня атакували російські об'єкти у трьох областях, пишуть українські ЗМІ
Фото: gur.gov.ua

У ніч проти 12 травня безпілотники Головного управління розвідки Міноборони України атакували військові цілі у Волгоградській, Калузькій і Липецькій областях Росії, пише "Українська правда" з посиланням на власне джерело в ГУР.

За даними джерел видання, унаслідок операції української розвідки ударів безпілотниками зазнали "Калуганефтепродукт", Новолипецький металургійний комбінат і Волгоградський нафтопереробний завод.

"Ці військові цілі уражено з використанням БПЛА українського виробництва. Роботу буде продовжено", – наголосив співрозмовник "УП".

До цього в ніч на 11 травня ГУР завдало удару за допомогою безпілотників по НПЗ компанії "Лукойл" у Волгоградській області, повідомляла "УП".

Контекст:

Із початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – нафтопереробні заводи, нафтобази й газові термінали. Атаки зафіксували в багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ й військова розвідка України. Україна атакує об'єкти на території країни-агресора з використанням вітчизняних безпілотних систем.

Через українські атаки на російські об'єкти нафтоперероблення, як зазначило The Moscow Times, у Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачанням на внутрішній ринок немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на пів року.

У НАТО, за даними Reuters, заявили 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу більше ніж 15% потужностей російських НПЗ.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не має іншого вибору, окрім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.