Уповноважений Зеленського: 60% імпортних компонентів у російській зброї – китайські

ЗМІ писали, що КНР може постачати росіянам військову техніку
Фото: ЕРА

Більшість імпортних деталей у зброї, яку країна-агресор Росія застосовує проти України, вироблені в Китаї. Про це 26 вересня заявив в ефірі телеканала "Ми – Україна" уповноважений президента України з питань санкційної політики Владислав Власюк.

За його словами, з Китаю походить приблизно 60% імпортних компонентів у російській зброї, також у ракетах і безпілотниках є складники зі Сполучених Штатів, Нідерландів, Японії та Швейцарії. Зокрема, мікроелектроніку РФ не здатна виробляти в потрібних обсягах, тому в цьому країна-агресор залежить від імпорту.

Власюк зазначив, що деякі зразки зброї росіян виготовили 10 років тому, а деякі – 2023 року.

"Зараз країни західного світу практично не допускають постачання своєї продукції до Росії, і це створює простір для Китаю", – вважає уповноважений президента.

Говорячи про ефективність санкцій проти Росії, Власюк заявив, що через ці обмеження РФ не змогла придбати мікроелектроніки на $5 млрд.

"Завдяки санкціям росіяни змушені витрачати у два-три рази більше на кожен компонент, що безпосередньо впливає на їхні військові можливості", – підкреслив він.

Власюк вважає, що потрібно закрити нові шляхи обходу санкцій, які використовують росіяни.

Контекст:

Китай із початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватися нейтральної позиції й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за інформацією ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

За даними США, навесні 2024 року Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне паливо, верстати для виробництва танків та інші товари. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що КНР є основним постачальником військових верстатів і з'єднань, які використовують у виробництві боєприпасів і ракетного палива в Росії.

25 вересня агентство Reuters повідомило, що Росія запустила в Китаї виробництво дронів-камікадзе, здатних пролітати 2 тис. км для ударів по Україні.