В окупованій Авдіївці спалахнула епідемія холери, місто закрили на в'їзд і виїзд – Барабаш

Росіяни окупували Авдіївку в лютому
Фото: EPA (архів)

В окупованій росіянами Авдіївці Донецької області почалася епідемія холери, заявив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. Про це він сказав 25 липня в ефірі телемарафону, який транслює ICTV.

Окупанти захопили Авдіївку в лютому 2024 року. За словами Барабаша, перші місяці після цього росіяни намагалися запустити комунальні служби, люди розгрібали проїжджі дороги, і за це їм платили по 5 тис. руб.

"Уже два тижні цього не відбувається, бо – у нас є інформація з кількох джерел – у місті епідемія холери. Місто зараз закрите на в'їзд із Донецька. Людей звідти не випускають", – зазначає Барабаш.

За його даними, представники окупаційної влади завозять харчові продукти у спецкостюмах і протигазах, залишають гуманітарну допомогу і швидко виїжджають.

"Дуже багато безпритульних собак, які кидаються на людей. Передають, що сильний сморід стоїть від тіл загиблих людей. І ніхто нічого не розбирає. Тому, мабуть, і сталася епідемія холери. Місто зараз закрите, і там відбувається, можна сказати, епідеміологічна катастрофа", – сказав Барабаш.

За його словами, на момент, коли сили оборони відійшли від Авдіївки, у місті залишалося приблизно 700 людей.

"А зараз, за нашими даними, хоча інформація звідти надходить дуже точково, у малому обсязі, у місті залишається 400–450 осіб. Багато хто з тих, хто чекав на прихід окупаційних військ, уже розчарований", – сказав глава МВА.

Контекст:

Російські війська намагалися захопити Авдіївку з 2014 року, коли РФ, розв'язавши війну проти України, окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. У жовтні 2023 року окупанти пішли в наступ під Авдіївкою.

У ніч на 17 лютого 2024 року головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський оголосив про рішення вивести сили оборони України з Авдіївки. Він пояснив, що керувався необхідністю зберегти життя українських воїнів.

За словами президента України Володимира Зеленського, в Авдіївці "на одну смерть українця було сім смертей росіян".

Після захоплення Авдіївки окупанти продовжили наступ у регіоні. 26 лютого ЗСУ повідомили, що відійшли від Ласточкиного, 27-го – від Сєверного і Степового, у квітні – від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки, у липні – від Урожайного.

Протягом останніх місяців у зведеннях Генштабу ЗСУ повідомляють, що найнапруженіша ситуація на фронті зараз – на покровському напрямку.

Станом на лютий, як повідомляв президент, окупанти контролювали приблизно 26% території України.