В Україні немає жодної ГЕС, якої б не атакувала РФ – "Укргідроенерго"

26 серпня окупанти атакували Київську ГЕС, намагаючись її зруйнувати, повідомляли ЗМІ
Фото: wikipedia.org

Російські окупанти завдали понад 130 ракетних ударів по всіх українських ГЕС. Про це 28 серпня в ефірі національного телемарафону повідомив гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота, відеозапис опубліковано на YouTube-каналі "Факти ICTV".

"На сьогоднішній день, на жаль, немає жодної станції, яка не була б атакована російським агресором. Більш ніж 130 ракетних ударів було завдано по нашій генерації. Ми втрачаємо і втратили чимало", – наголосив Сирота.

За його словами, Каховську ГЕС втрачено повністю, а ДніпроГЕС значно пошкоджено, решта гідроелектростанцій – у процесі відновлення.

"Що буде можливо відновити, ми ще не знаємо. До осінньо-зимового періоду стоїть завдання відновитися максимально, але на сьогодні це питання дуже складне, тому що як не кожного тижня, то кожного місяця постійно ракетні удари. Ми плануємо одне, а ворог планує інше. Тому сьогодні прогнозувати щось дуже важко", – зазначив гендиректор "Укргідроенерго".

Сирота розповів, що українські ГЕС втратили більше ніж 40% генерації, а ТЕС – понад 80%, тому в країні є дефіцит балансувальної генерації.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський заявив 29 березня, що Росія хоче повторення такої катастрофи, як на Каховській гідроелектростанції в червні минулого року. Тоді The New York Times написала, що до її руйнування, найімовірніше, міг призвести підрив підводного проходу до машинного залу. Це міг зробити лише той, під чиїм контролем була станція, а це росіяни, наголосило видання.

Росія також завдавала ударів по інших ГЕС, зокрема Дніпровській. "Укргідроенерго" повідомляла, що 1 червня пошкодження зазнало дві ГЕС, причому пошкоджено не лише обладнання, а й інфраструктуру поряд зі станціями.

26 серпня відео влучання російської ракети в Київське водосховище неподалік берега опублікували в соцмережі. ЗМІ повідомляли, що окупанти атакували Київську ГЕС, намагаючись її зруйнувати. Є влучання й руйнування, але ризику прориву дамби немає.