"Величезний тягар". У НАТО вважають, що США можуть зменшити роль у допомозі Україні – CNN

Генсек НАТО закликає до більшої активізації європейських країн – членів Альянсу
Фото: depositphotos.com

У НАТО вважають, що після президентських виборів США можуть зменшити свою роль у підтримці України. Про це 18 жовтня повідомив CNN із посиланням на джерела, поінформовані про перебіг закритої зустрічі міністра оборони Ллойда Остіна з колегами по Альянсу.

Остін зазначив, що не може передбачити майбутнє, однак, за даними джерел, у Конгресі досі зберігається двопартійна підтримка Києва.

Водночас представники Альянсу вважають, що США можуть узяти на себе меншу роль у допомозі, яку назвали "величезним тягарем", тому генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг хоче, щоб члени Альянсу взяли на себе більше відповідальності й керували питанням безпеки для України.

Заклик про "ще більшу активізацію" стосується, зокрема, Європи, додав генсек. Видання пов'язує це з потенційною перемогою на майбутніх президентських виборах у США кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа.

Контекст:

За даними Пентагону станом на 15 жовтня, США за час роботи адміністрації чинного президента США Джо Байдена виділили понад $59,8 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки, зокрема $59,1 млрд – із початку повномасштабної війни в лютому 2022 року.

Про попередній військовий пакет для Києва на $425 млн Байден оголосив 16 жовтня після розмови із Зеленським. За підсумками бесіди лідерів у Білому домі заявили, що найближчими місяцями США нададуть Україні сотні ракет до ППО, десятки тактичних систем ППО, додаткові артсистеми, значну кількість боєприпасів, сотні бронетранспортерів і бойових машин піхоти, а також тисячі додаткових броньованих машин, що допоможе оснастити ЗСУ.

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті в історії країни президентські вибори, на яких мають обрати 47-го президента США. За даними опитувань Reuters/Ipsos, які опублікували 15 жовтня, кандидатку від Демократичної партії Камалу Гарріс готові підтримати 45% респондентів, за Трампа планує проголосувати 42% опитаних. Тиждень тому було 46% проти 43%.