Антикорупційна прокуратура склала повідомлення про підозру керівнику "Енергомережі"

Компанією "Енергомережа" керував колишній депутат Верховної Ради Крючков
Фото: НАБУ / Facebook

Колишнього депутата Верховної Ради Дмитра Крючкова підозрюють у розкраданні 424 млн грн коштів державного сектору економіки.

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) склали письмове повідомлення про підозру голові правління холдингової компанії "Енергомережа", щодо якого з квітня поточного року триває процедура екстрадиції з Німеччини. Про це повідомляє прес-служба САП у Facebook.

За даними САП, заволодіння відбувалося шляхом укладення за згоди постачальників електроенергії угод про переведення боргу від споживачів до нового боржника та угоди на постачання природного газу для вироблення електроенергії на умовах передоплати.

У повідомленні САП прізвища підозрюваного не називають. Компанією "Енергомережа" керував колишній депутат Верховної Ради Дмитро Крючков. У квітні повідомляли, що його затримали в Німеччині і готують до екстрадиції в Україну.

"Упродовж 2015–2016 років ПрАТ "ХК "Енергомережа" уклало договори про відступлення права вимоги боргу за електроенергію, яку ВАТ "Запоріжжяобленерго" поставляло низці промислових підприємств. У результаті цього гроші за спожиту електрику надходили не ДП "Енергоринок" і ВАТ "Запоріжжяобленерго", а ПрАТ "ХК "Енергомережа", – заявили в НАБУ.

Розслідування триває з грудня 2015 року.

У січні 2016 року НАБУ подало до суду чотири позовні заяви про визнання недійсними договорів між ПАТ "Запоріжжяобленерго", у якому державі належить понад 60% акцій, і компанією Крючкова "Енергомережа".

У липні 2016 року Крючкова оголосили в розшук.