Для згладжування курсових коливань НБУ продав на міжбанку $250 млн

Станом на 10 березня міжнародні резерви України становлять $26,8 млрд, НБУ готовий їх використовувати для підтримки курсу гривні
Фото: depositphotos.com

У Національному банку вважають, що ситуація на валютному ринку склалася "під впливом психологічного чинника, який, імовірно, має короткостроковий ефект". Для стримування девальвації регулятор готовий використовувати міжнародні резерви.

10 березня Національний банк України продав $250 млн на міжбанківському ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні. Про це йдеться в заяві регулятора.

НБУ пов'язує коливання на ринку із невизначеністю щодо подальшого поширення коронавірусу у світі і "підвищенням турбулентності на світових фінансових і товарних ринках".

Регулятор вважає, що поточна ситуація на українському валютному ринку – і міжбанківському, і готівковому склалася "під впливом насамперед психологічного чинника, який, імовірно, має короткостроковий ефект".

Щоб згладити ситуацію, минулого тижня НБУ тричі виходив на міжбанк з інтервенціями і продав $307 млн.

"Також сьогодні, з огляду на високий попит на валюту на міжбанківському ринку в післясвяткові дні, що підживлюється нервовими настроями учасників ринку, Національний банк вийшов з інтервенцією із продажу валюти і станом на 13.00 продав $250 млн", – ідеться в повідомленні.

Нацбанк запевнив, що готовий і надалі використовувати міжнародні резерви "для недопущення розгойдування курсу".

Станом на 10 березня міжнародні резерви України становлять $26,8 млрд, що є найвищим показником із листопада 2012 року, зазначили у НБУ.

Уранці на відкритті міжбанківського ринку курс гривні до долара знизився до 25,2725 грн/$ – до мінімуму з вересня 2019 року. На закритті міжбанку в п'ятницю, 6 березня, курс під час купівлі становив 24,9800 грн/$, під час продажу – 25,0100 грн/$. Щоб підтримати гривню, Національний банк вийшов на міжбанківський ринок з інтервенцією.

Аналітики Finance.ua вважають, що на ситуацію на міжбанківському валютному ринку впливає кілька факторів, зокрема рекордний обвал цін на нафту у світі, паніка через коронавірус і торгові суперечності між США, ЄС і Китаєм.

На 10 березня НБУ встановив офіційний курс гривні на рівні 24,92 грн/$ (порівняно з попереднім днем національна валюта подешевшала на 18 коп.). Уранці в обмінниках долар у середньому купували по 25 грн/$, а продавали по 25,5 грн/$. Це мінімальні показники із серпня 2019 року.

9 березня у зв'язку із провалом переговорів Організації країн – експортерів нафти з партнерами (зокрема з Росією) щодо обмеження видобутку сировини вартість північноморської нафти Brent упала на 30% – до $33 за барель. Таке падіння цін виявилося найбільшим із 1991 року – із часу війни в Перській затоці. До вечора 10 березня вартість нафти Brent зросла майже на 10% – до $38 за барель. Слідом за цінами на нафту впали світові біржові індекси.