МВФ очікує підвищення цін на газ в Україні ще на 40% – ЗМІ

Остаточне рішення про нову програму виконком МВФ має ухвалити у 2019 році

Фото: ЕРА

За інформацією "Економічної правди", Міжнародний валютний фонд очікує чергового підвищення цін на газ в Україні навесні 2019 року – на 15%. Наступний етап підвищення тарифів заплановано на осінь 2019 року.

Програма співпраці України з Міжнародним валютним фондом передбачає доведення ціни на газ до ринкової, а це означає, що ціни зростуть ще на 40%, повідомляє 24 жовтня "Економічна правда" з посиланням на джерело.

За інформацією видання, кредитор очікує чергового підвищення цін на газ в Україні навесні 2019 року – на 15%. Наступний етап заплановано на осінь 2019 року.

Як заявив "Економічній правді" головний комерційний директор "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, ціна на газ залежатиме від ситуації на світових сировинних ринках.

"Поки що ми не бачимо стійкої тенденції до зростання цін на світових ринках, але зараз європейська ціна є вищою, ніж ціна для потреб населення в Україні", – сказав Вітренко.

Для надання наступного траншу Україні в Міжнародному валютному фонді наполягали, щоб українська влада відкоригувала ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня цін на імпорт.

19 жовтня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціна на газ в Україні зросте на 23,5%. Отже, вартість газу для населення становитиме 8550 грн за 1000 м&³3;. До 1 листопада населення буде отримувати газ за колишньою ціною – 6958 грн за 1000 м&³3;.

Цього самого дня у МВФ повідомили, що Україна і Фонд домовилися про нову 14-місячну програму співпраці, що передбачає надання $3,9 млрд. Остаточне рішення про нову програму виконком МВФ має ухвалити у 2019 році.

24 жовтня Гройсман запевнив, що ціни на газ для населення не зростуть у поточному опалювальному сезоні.