На Кіпрі заморозили активи Дерипаски і Вексельберга – мінфін США

Мінфін зазначив, що на Кіпрі великі обсяги російських фінансів
Фото: ЕРА

Через санкції США російський мільярдер Віктор Вексельберг утратив майже $3 млрд, а акції компаній його співвітчизника Олега Дерипаски подешевшали вдвічі, наголошують у доповіді мінфіну США.

У межах антиросійських санкцій, накладених адміністрацією президента США Дональда Трампа, на Кіпрі заблоковано активи російських мільярдерів Віктора Вексельберга та Олега Дерипаски. Про це йдеться в опублікованій 21 серпня доповіді мінфіну США для слухань у Сенаті.

У відомстві зазначили, що американські чиновники впродовж останніх півтора роки зверталися до кіпрської влади із занепокоєнням, пов'язаноим із великим обсягом "підозрілих російських фондів та інвестицій". У підсумку було заморожено банківські рахунки Вексельберга і Дерипаски.

За даними американського мінфіну, через санкції статок Вексельберга зменшився майже на $3 млрд. Вартість акцій компаній Дерипаски знизилася на Лондонській біржі приблизно на 50%.

США неодноразово вводили проти Росії різні економічні обмеження. Режим санкцій щодо РФ регулює закон "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який у серпні 2017 року схвалив президент Дональд Трамп.

6 квітня 2018 року США запровадили нові санкції проти 24 російських бізнесменів і високопоставлених чиновників, серед яких опинилися Дерипаска і Вексельберг.

За даними мін'юсту США, тільки за Трампа у Сполучених Штатах у межах санкцій проти РФ було заблоковано "сотні мільйонів доларів" російських активів.