Затверджена в меморандумі із МВФ газова формула "Амстердам плюс" тотожна "Роттердам плюс" для вугілля – економіст Кушнірук

Борис Кушнірук: 1 липня буде рівно рік, як Україна живе без формули "Роттердам плюс"
Фото: Юлія Чаплінська / Facebook

МВФ вимагає від України формувати ціну газу за принципом імпортного паритету, а НАБУ розслідує корупційність такого підходу стосовно вугілля, заявив економічний експерт Борис Кушнірук.

Підписаний Україною меморандум із Міжнародним валютним фондом зобов'язує формувати ціну на газ за формулою, тотожною формулі "Роттердам плюс" для вугілля. Про це пише економіст Борис Кушнірук на своїй сторінці у Facebook.

"Меморандум із МВФ зобов'язує Україну формувати ціни на газ за формулою "Амстердам плюс". Тобто споживачі мають платити за газ (у тому числі українського видобутку) за ціною нідерландського хаба TTF плюс витрати на доставку в Україну. МВФ вимагає від України формувати ціну газу за принципом імпортного паритету, а НАБУ (створення якого відбувалося за сприяння МВФ) розслідує корупційність такого підходу", – написав Кушнірук.

Він нагадав, що НАБУ вже четвертий рік розслідує кримінальну справу за формулою "Роттердам плюс", в основу якої покладено принцип імпортного паритету, і далі шукає нібито завдані державі цією формулою збитки. Водночас за рік, відколи формула перестала діяти, енергетична галузь опинилася у глибокій кризі.

"За тиждень – 1 липня – буде рівно рік, як Україна живе без формули "Роттердам плюс". До цієї дати електроенергетика та вуглепром підходять у не найкращому стані. Ба більше, енергетичну галузь охопила криза, глибина якої вражає навіть у порівнянні з непростим періодом 2014–2015 років", – підкреслив експерт.

Ціну газу для населення з лютого 2020 року встановлюють за формулою "Амстердам плюс". Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ цей підхід для визначення ціни газу для населення. Він передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів – біржа TTF.

Така сама формула – "Роттердам плюс" – діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозу вартості електроенергії суто для промислових споживачів у період 2016–2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам – Роттердам – Антверпен для всього вугілля. Формулу скасували 1 липня 2019 року із запровадженням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.