Алієв заявив про ймовірний "прорив" у переговорах про транзит російського газу через Україну

Алієв розповів, що ЄС і Україна звернулися до нього з проханням посприяти переговорам із РФ щодо транзиту російського газу
Фото: EPA

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив 6 вересня, що він оптимістично налаштований на "прорив" у переговорах між Москвою й Києвом щодо продовження транзиту російського газу через Україну до кількох європейських країн. Алієва цитують Reuters і Bloomberg.

Перебуваючи на форумі в Італії, Алієв розповів, що ЄС і Україна звернулися до нього з проханням посприяти переговорам із РФ щодо транзиту російського газу через Україну в Європу після того, як у грудні спливе строк дії поточного контракту.

За словами президента Азербайджану, є "певний оптимізм" стосовно останніх переговорів між РФ і Україною.

Алієв вважає, що "є ґрунт для прориву", але поки передчасно вдаватися в подробиці.

ЗМІ повідомляли в червні, що Євросоюз шукає спосіб зберегти транзит газу через Україну, зокрема до вирішення питання можуть залучити Азербайджан.

Контекст:

Строк дії підписаного 2019 року контракту на транзит російського газу спливає наприкінці 2024 року. Forbes нагадав, що за його умовами "Газпром" протягом 2020–2024 років має виплатити Україні за транзит понад $7,1 млрд. Україна неодноразово заявляла, що планів продовжувати контракт у неї немає.

У липні 2024 року в інтерв'ю LIGA.net голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов розповів, що зараз транзитом через Україну проходить лише 4% газу, потрібного Європі (приблизно 14 млрд м&³3; на рік), "це мізер". За даними Bloomberg, переважно російський газ потрапляє до Словаччини й Австрії.

Чернишов підтвердив, що Україна шукає альтернативні рішення щодо транзиту газу, оскільки "ГТС є одним із ключових активів держави" і вона має працювати. За його словами, з певною пропозицією до України вже зверталася азербайджанська компанія SOCAR, але "поки немає готового рішення".

На пресконференції 27 серпня, запис якої опублікували на YouTube-каналі Офісу президента, глава держави Володимир Зеленський сказав, що Україна готова обговорювати транзит газу своєю територією з іншими компаніями (не російськими), "якщо буде запит деяких європейських колег".