Україна не буде транспортувати російський газ після 2024 року, транзит нафти поки триватиме – Подоляк

Строк дії контракту на транзит російського газу спливає наприкінці цього року, на транзит російської нафти – наприкінці 2029-го
Фото: ЕРА

Україна не продовжуватиме контракт на транзит російського газу в Європу через свою територію, але розглядає варіанти транспортування газу з інших країн. Про це радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив в інтерв'ю "Новини.LIVE", яке вийшло 30 серпня.

"Так, це може бути інший транзитний газ, який ітиме, наприклад, із середньоазійських країн. На сьогодні Європа диверсифікувала постачання нафти й газу з РФ, і вони вже не відіграють ту роль, яку відігравали 10 чи навіть п'ять років тому в Європі... Якщо певна країна Європи вважає за потрібне отримувати казахський газ чи азербайджанський газ, ми готові його транспортувати. Якщо буде відповідна логістика, запит, контрактність, де буде окремо прописана транзитивна роль України. Після цього можна говорити про транзит", – сказав Подоляк.

У цьому інтерв'ю він заявив, що з 1 січня 2025 року роботу припинить і нафтопровід "Дружба". Його гілкою російська нафта через територію України потрапляє у Словаччину, Чехію та, як сказав Подоляк, "улюблену нами Угорщину".

Але пізніше Подоляк спростував власне твердження щодо нафти. Уточнену заяву опублікували на сайті "Ми – Україна". Він зазначив, що Україна буде виконувати свої зобов'язання перед партнерами до завершення дії всіх укладених контрактів.

"Щодо нафтопроводу "Дружба", то тут ситуація така. Ми підтримуємо Єврокомісію у прагненні диверсифікувати постачання нафти для деяких країн регіону, щоб зменшити або повністю прибрати присутність російської нафти. При цьому Україна виконувала та виконуватиме свої контрактні зобов'язання у повному обсязі до дати завершення дії таких контрактів", – заявив радник глави Офісу президента.

Контекст:

Строк дії підписаного 2019 року контракту на транзит російського газу спливає наприкінці 2024 року. Forbes нагадав, що за його умовами "Газпром" протягом 2020–2024 років має виплатити Україні за транзит понад $7,1 млрд. Україна неодноразово заявляла, що планів продовжувати контракт у неї немає. У липні 2024 року в інтерв'ю LIGA.net голова НАК "Нафтаз України" Олексій Чернишов розповів, що зараз транзитом через Україну проходить лише 4% газу, потрібного Європі (приблизно 14 млрд м&³3; на рік), "це мізер". За даними Bloomberg, в основному російський газ потрапляє до Словаччини й Австрії.

Чернишов підтвердив, що Україна шукає альтернативні рішення щодо транзиту газу, оскільки "ГТС є одним із ключових активів держави" і вона має працювати. За його словами, із деякою пропозицією до України вже зверталася азербайджанська компанія SOCAR, але "поки немає готового рішення". На пресконференції 27 серпня, запис якої опублікували на YouTube-каналі Офісу президента, глава держави Володимир Зеленський сказав, що Україна готова обговорювати транзит газу своєю територією з іншими компаніями (не російськими), "якщо буде запит деяких європейських колег".

Угода щодо транзиту російської нафти в ЄС через Україну діятиме до кінця 2029 року. За умовами контракту за 10 років за транзит Україна має отримати $1,5 млрд. Від постачання нафти через Україну залежать Угорщина й Словаччина.