Гончаренко вимагає ввести ренту на російський газ, якщо транзит продовжать

Олексій Гончаренко: Фізично жодного газу, окрім російського, з Росії поступати не може
Фото: Олексій Гончаренко / Facebook

Оскільки Росія знову наростила продаж газу до Європи, Україна має ввести ренту на транзит, якщо його продовжать. Із такою вимогою виступив у своєму Telegram народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

"Європа збільшила імпорт російського газу. Його знову більше, ніж американського. А в цей час влада готує чергову схему, як зберегти транзит російського газу. Звісно, назвуть це якось інакше, але фізично жодного газу, окрім російського, з Росії поступати не може. Тому я зробив депутатські звернення на Кабмін і комітет ВР із вимогою ввести ренту на газ, якщо транзит продовжать. Це нам дасть додаткових 50 млрд, і не треба буде піднімати знову податки й витискати останнє з українських підприємців", – написав політик.

Видання Oboz.ua цитує текст звернення Гончаренка до уряду та профільного парламентського комітету. 

"Встановлення нового податку за транзит газу з території агресора дозволить забрати маржу в Росії, обмежити її фінансування війни та додатково залучити в державний бюджет України близько 120 млрд грн на рік. При цьому податок на транзит природного газу з країни-агресора має бути застосований і в разі укладення угоди про транзит з Азербайджаном, оскільки є всі підстави вважати, що таким чином Росія намагатиметься уникнути санкцій", – заявив Гончаренко.

Депутат додав, що за вісім місяців Росія транспортувала через Україну понад 10 млрд м&³3; природного газу і заробила на цьому понад €3,5 млрд. Політик підрахував, що за ці кошти агресор може виробити 380 ракет "Кинджал" або до 4 млн артилерійських снарядів, або оплачувати протягом аналогічного періоду зарплату для 220 тис. контрактників, які перебувають на першій лінії зіткнення.

Гончаренко підкреслив, що введення підвищеної ренти на транспортування природного газу з країни-агресора, наприклад, до кінця року, у якому буде завершений воєнний стан, можуть розглядати як захід, необхідний для захисту суттєвих інтересів безпеки України під час збройного конфлікту в умовах регулярних ударів по енергетиці України.

Контекст:

Oboz.ua зазначив, що до 2016 року в Україні стягували рентну плату за транзит за ставкою $0,21 за транзитне транспортування 1 тис. м&³3; на 100 км. Після 2016 року ренту замінили на оподаткування ПДВ операцій з послуг із транзитного транспортування природного газу.