Данилюк заявив, що Україна може отримати наступний транш МВФ у травні 2017 року

Данилюк: На цей рік було заплановано чотири транші, і ми плануємо ці чотири транші отримати
Фото: Олександр Данилюк / Oleksandr Danyliuk / Facebook

За словами міністра фінансів України Олександра Данилюка, Україна вперше отримує четвертий транш поспіль від Міжнародного валютного фонду.

Україна може отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у травні 2017 року, сказав міністр фінансів України Олександр Данилюк в інтерв'ю "5 каналу".

"На цей рік планувалося чотири транші, і ми плануємо ці чотири транші отримати. Наступний може бути у травні", – зазначив він.

Данилюк назвав рішення МВФ про виділення Україні чергового траншу в розмірі $1 млрд перемогою: "По-перше, це дійсно перемога, тому що вперше в історії Україна, будучи у програмі МВФ, пройшла до третього перегляду й отримує четвертий транш. Такого ще ні разу не було. Чому? Бо що насправді означає взаємодія з МВФ? Це певне співробітництво, коли ми разом продумуємо реформи, які стабілізують економіку, які реформують головні сфери нашої країни, і далі просуваємося по цих реформах. Що робилося раніше? Раніше про щось домовлялися, отримували гроші, і нічого не робилося".

Він додав, що зараз усі гроші йдуть у резерви Національного банку України.

"Вони не використовуються в бюджеті, а накопичуються в Національному банку для стабілізації валюти. Ми ж зі свого боку робимо відповідні реформи", – сказав Данилюк.

На початку березня 2017 року керівництво України й МВФ дійшло згоди щодо третього перегляду програми співробітництва. 19 березня стало відомо, що МВФ зняв із порядку денного на 20 березня питання надання траншу для України.

У Міністерстві фінансів України заявили, що розгляд питання перенесено через необхідність уточнення розрахунків економічних наслідків заходів, ужитих Києвом у відповідь на захоплення українських підприємств на не підконтрольних уряду територіях Донецької й Луганської областей.

3 квітня МВФ ухвалив рішення про виділення Україні чергового траншу в розмірі $1 млрд.

Україна й МВФ підписали меморандум про економічну й фінансову політику, яку країна повинна проводити в межах програми EFF, у березні 2015 року. Перший транш кредиту в розмірі $5 млрд за оновленою програмою співпраці Київ отримав у березні 2015 року, другий ($1,7 млрд) – у серпні того ж року.

Третій транш у розмірі $1 млрд МВФ перерахував Україні у вересні 2016 року.

Перед наданням четвертого траншу МВФ заявив, що чекає від української влади забезпечення фінансової стабільності, а також боротьби з корупцією.